Olu krīze Krievijā turpinās; importa olas līdz veikalu plauktiem tā arī nenonāk (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Līdz Krievijas iedzīvotājiem tā arī nav nonākušas importa olas, kam bija jāaptur olu cenu kāpums, kas 2023. gadā sasniedza 61,4%. 

Baltkrievijas, Azerbaidžānas un Turcijas produkcija nav nonākusi līdz tirdzniecības tīklu ķēdēm, jo šīs olas nosūtītas uz pārstrādi, vēsta "Izvestiya". Galvenokārt importa olas tiek izmantotas konditorejas un citām precēm. 

Pēc valdības lēmuma atcelt muitas nodokli olām Krievijā kopš decembra sākuma tika ievesti 78 miljoni vistas olu. Visvairāk ievesti no Baltkrievijas (69 miljoni), vēl 5,6 miljoni olu ievesti no Turcijas, bet 4,2 miljoni - no Azerbaidžānas. Pretēji cerētajam, šo olu piegādes nav uzlabojušas situāciju ar olu cenām. 

Pārtikas produktu piegāžu drošība nav uzlabojusies, un nozarei nav pietiekama investīciju pievilcība. Jā, arī ievestās olas no ārzemēm, ņemot vērā loģistiku un pasaules cenu dinamiku, nav lētākas par Krievijas ražotajām olām. Neglābj pat atceltā muitas nodeva," skaidro Krievijas Pārtikas produktu ražotāju un piegādātāju savienības vadītāja vietnieks Dmitrijs Ļeonovs. 

Pēc viņa vārdiem, fiksēt cenas tirgū palīdzētu ilgtermiņa līgumu slēgšana starp putnu fabrikām ar federālajiem tirdzniecības tīkliem. Tāpat Ļeonovs šaubās, vai olu cenas atgriezīsies iepriekšējā līmenī. 

Importa olas tirdzniecībā nav nonākušas arī tādēļ, ka tirdzniecības tīkliem ir neizdevīgi saistīties ar ārvalstu piegādātājiem problēmu dēļ, kas saistāmas ar norēķiniem, kā arī - nav zināms, kurā brīdī Krievijas vadība lems atjaunot muitas nodevas. 

Krievijas Zemkopības ministrija paziņoja, ka Azerbaidžānas un Turcijas olas turpina ienākt Krievijas tirgū. 2023. gadā olas Krievijā kļuva par 61,35% dārgākas. Decembrī vien to cenas pieauga par 18,2%. Tā rezultātā olas kļuva par galveno inflācijas simbolu Krievijā. 

Krievijas diktators Vladimirs Putins bija spiests atvainoties par cenu kāpumu, un pēc viņa vārdiem, "pie cenu kāpuma vainīga bija valdība, kas laicīgi neatļāva sākt olu importu". Tāpat Putins prātuļoja, ka olu cenu kāpums patiesībā ir laba zīme, jo tas liecinot par Krievijas iedzīvotāju turīguma pieaugumu, kas ļauj cilvēkiem vairāk iegādāties olas. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu