Noskaidrota Latvijas iedzīvotāju apmeklētākā interneta tirdzniecības platforma decembrī (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jirapong Manustrong/Shutterstock

Par iedzīvotāju apmeklētāko e-tirdzniecības platformu decembrī kļuva vietne "booking.com", kurā pirkumu apjoms, salīdzinot ar šo pašu laika periodu 2022. gada decembrī, pieaudzis par 24%, liecina bankas "Citadele" apkopotie dati par veiktajiem pirkumiem internetā 2023. gada decembrī.

Bankas karšu dati liecina, ka otra biežāk apmeklētākā vietne aizvadītajā decembrī bija "csdd.lv", tai seko Ķīnas tirdzniecības platforma "AliExpress". "airBaltic" tiešsaistē veiktie pirkumi to ierindo ceturtajā vietā, savukārt piecu populārāko e-veikalu topu noslēdz pārtikas preču un ēdiena piegādes lietotne "Wolt".

Par lielāko izrāvienu decembrī parūpējies internetveikals "Temu", kura tirdzniecības apjomi tam ļāvuši apsteigt tādus ierasti populāros apģērbu tirgotājus kā "AboutYou" un "Farfetch".

Bankas "Citadele" Karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš skaidro, ka gada nogales svētki decembri padara par vienu no aktīvākajiem periodiem e-veikaliem visā pasaulē. Dati apliecina, ka decembrī lielākajā daļā e-komercijas vietņu fiksēts pirkumu apjomu pieaugums, savukārt klātienes tirdzniecībā ir sektori, piemēram, veselības aprūpe, kur pirkumu kļuvis mazāk.

Lazdiņš pieļauj, ka šo tendenci, iespējams, veicina arī internetveikalu kvalitāte - Latvijas tirgū ienāk gan jauni starptautiski e-veikali, gan vietējie tirgotāji arvien biežāk sastopami ne tikai klātienes svētku tirdziņos, bet arī e-veikalu platformās.

Decembrī par 86% audzis pirkumu skaits "Neste Latvija" lietotnē, kā arī tādās platformās kā "Rimi" e-veikalā (par 40%), "elektrum.lv" (par 13%) un "Apple store" (par 22%).

Gada pēdējā mēnesī ievērojams kāpums attālināto pirkumu segmentā fiksēts arī auto sektorā, kur reģistrēts gandrīz piecas reizes vairāk pirkumu nekā 2022.gadā. Iedzīvotāji divreiz biežāk attālinātos pirkumus veikuši degvielas uzpildes stacijās, kā arī iegādājušies ar ceļošanu saistītus pakalpojumus. Tikmēr attālināti pirkumi restorānos veikti par 43% biežāk nekā gadu iepriekš.

Jau vēstīts, ka bankas "Citadele" peļņa 2023.gada deviņos mēnešos bija 82,347 miljoni eiro, kas ir gandrīz 3,4 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš. Bankas "Citadele" aktīvi 2023.gada 30.septembrī bija 4,581 miljarda eiro apmērā, kas ir par 10,5% jeb 538,837 miljoniem eiro mazāk nekā 2022.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu