Saeima apstiprinājusi Mitu ST tiesneša amatā

TVNET/LETA
Papildināts 10:50, 15. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu.
Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors un prorektors Mārtiņš Mits piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Valsts prezidentu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima ceturtdien, 15. februārī, par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi apstiprināja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesnesi Mārtiņu Mitu.

Atbilstoši likumam ST tiesnesis sāk pildīt amata pienākumus pēc zvēresta (svinīgā solījuma) nodošanas Valsts prezidentam.

Mits pastāstīja, ka pirms stāšanās ST tiesneša amatā viņš noslēgs savas iesāktās lietas ECT, līdz ar to pēc zvēresta nodošanas Valsts prezidentam viņš ST tiesneša amatā sāktu strādāt septembrī.

Viņš akcentēja, ka amatā ST tiek apstiprināts 15.februārī - dienā, kad pirms 102 gadiem Satversmes sapulce pieņēma Satversmi.

ST pamatuzdevums ir uzraudzīt, kā likumdevējvara, izpildvara ievēro savu kompetenci un piemēro Satversmi, uzsvēra Mits, piebilstot, ka tas ir ārkārtīgi svarīgs uzdevums ikvienā tiesiskā valstī. Viņaprāt, ST jau ir devusi ļoti lielu pienesumu tiesiskuma stiprināšanā Latvijā.

Mits gan nopietni, gan "ar nelielu humoru" piebilda, ka, ja ECT amatā viņam vairāk bija jāpiemēro Eiropas cilvēktiesību konvencija un mazāk Satversme, tad kā ST tiesnesim viņam būs vairāk jāpiemēro Satversme un mazāk Eiropas cilvēktiesību konvencija.

Pieredze darbā ECT, kur viņš ir strādājis arī pie tā, lai rastu labāku savstarpēju izpratni, dialogu par tiesībām starp ECT un nacionālajām tiesām, jaunajā amatā nākšot par labu, uzskata Mits, akcnetējot, ka darbs ECT jaunievēlētajam ST tienesim arī devis bagātīgu pieredzi Satversmē nostiprināto cilvēktiesību iztulkošanā.

Gan Saeimas Juridiskā komisija, gan Tieslietu padome iepriekš atbalstījušas valdošās koalīcijas deputātu virzītā Mita apstiprināšanu ST tiesneša amatā.

Mits ir ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu ar specializāciju Starptautiskajās publiskajās tiesībās Lundas Universitātē Zviedrijā. Kopš 2015.gada viņš ir ECT tiesnesis.

Mits ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo 2024.gada 19.februārī pilnvaras noslēgsies ST tiesnesim Gunāram Kusiņam, kuru Saeima amatā apstiprināja 2014.gadā. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

ST ir septiņi tiesneši, kurus amatā apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas (AT) plēnuma priekšlikuma. AT plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no visu Latvijas tiesnešu vidus.

Pavasarī pilnvaru termiņš beigsies arī Satversmes tiesas priekšsēdētājam Aldim Laviņam, kura vietā jaunu tiesnesi izvirzīs no Latvijas tiesnešu vidus. Laviņa pilnvaras ST beigsies 2024.gada 24.aprīlī. AT priekšsēdētājs Aigars Strupišs ir nosūtījis vēstuli Latvijas rajona tiesu, apgabaltiesu un AT tiesnešiem, informējot viņus par iespēju pieteikt savu kandidatūru ST tiesneša amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu