Eiropas Savienība varētu pāriet uz "kara ekonomikas režīmu" (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Līdz šī gada 1. martam Eiropas Savienības dalībvalstis apņēmās Kijivai piegādāt vienu miljonu lādiņu un munīcijas vienību, taču līdz šim šie plāni izpildīti vien par 50%. Eiropas Savienība apzinās, ka nav tikusi galā ar iepriekš noteikto uzdevumu, tādēļ 5. martā Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar priekšlikumiem, kā Eiropas Savienība varētu bez problēmām pāriet uz “kara ekonomikas režīmu”.

Kā vēsta aģentūra “Reuters”, jau otrdien rūpniecības nozares komisārs Tjerī Bretons piedāvās izskatīšanai plānu, kas palīdzēs stimulēt Eiropas Savienības dalībvalstis iepirkt un pasūtīt vairāk ieroču un munīcijas no Eiropas ražotājiem. Bretons arī atgādināja, ka Donalds Tramps ir reāls ASV prezidenta amata kandidāts.

Tramps savā priekšvēlēšanu kampaņā ne reizi vien izteicies, ka ASV vajadzētu izstāties no NATO, tāpat arī tiek apšaubīta NATO pastāvēšana. Skandalozākie izteikumi saistāmi ar to, ka Tramps “mudināšot Krieviju uzbrukt NATO sabiedrotajiem, kuri nebūs izpildījuši 2% no IKP mērķi”. Tieši tādēļ Eiropas valstīm jau tagad ir nepieciešams sākt domāt par savu drošību.

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāuzņemas vairāk atbildības, lai nebūtu atkarība no vienas vai otras sabiedrotās valsts vēlēšanu iznākuma, kas notiek reizi četros gados.

Pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina armijas iebrukuma Ukrainā, daudzas valstis Eiropā sāka piešķirt vairāk līdzekļu aizsardzības rūpniecībai. Tomēr tā rīkojas ne visas Eiropas Savienības dalībvalstis, tādēļ nepieciešama jauna institūcija, kas kontrolēs Eiropas Savienības militāro rūpniecību.

Eksperti ir vienisprātis, ka Eiropas Savienība nebija gatava ilgstošam karam Ukrainā. Daudzas rūpnīcas jau pašlaik netiek galā ar pasūtījumu izpildi. Bretons vēlas radīt shēmu, kāda pašlaik ir spēkā ASV. Tur valdība palīdz citām valstīm iepirkt tieši amerikāņu ražojuma ieročus. Lai izpildītu Bretona shēmu, nepieciešams visu 27 Eiropas Savienības dalībvalstu atbalsts. Tomēr pastāv bažas, ka ir atsevišķas valstis, kā Ungārija, kas varētu arī mēģināt bloķēt šo jautājumu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu