Evika Siliņa: “Veidosim spēcīgu “māsību” un iestāsimies viena par otru” (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

7. martā, Rīgā norisinās starptautiska konference “Novatore Impact Summit” sieviešu ekonomiskajai spēcināšanai. To atklāja Latvijas ministru prezidente Evika Siliņa, uzsverot dažādības un dzimumu vienlīdzības nozīmi valsts ekonomiskajā attīstībā. Savukārt Oksfordas universitātes emeritētā profesore Linda Skota norādīja uz dzimumu nevienlīdzības globālo raksturu.

“Dažādas pieredzes un perspektīvas uzlabo lēmumu pieņemšanu, veicina inovācijas un virza sabiedrības progresu, sniedzot labumu visiem. Dažādība nav tikai par tiesībām; tā ir mūsu kolektīvā spēka vairošana un apzinātākas izvēles. Gan uzņēmējdarbībā, gan politikā dažādība lēmumu pieņemšanā ir būtiska, ņemot vērā dzimumu, vecumu un profesionālo pieredzi. Mēs, sievietes, visas kopā varam veidot spēcīgu “māsību” un iestāties viena par otru. Kopā mēs varam panākt ne tikai vienlīdzību, bet arī to, ka tiekam cienītas par to, kas patiesi esam,” savā uzrunā konferences dalībniekiem teica E. Siliņa.

Vara ne tikai jāpiešķir, bet tā jāmāk izmantot

Starptautiskā samita rīkotāja, organizācijas “Novatore” līdzdibinātāja Baiba Rubesa uzsvēra, ka, lai vairotu mieru, drošību un labklājību, ir jāturpina darbs pie sieviešu un visas sabiedrības noturības vairošanas, un tam ir būtiska plaukstoša ekonomika. Noturība, izaugsme un uzlabojumi sākas ar ikkatru no mums.

Savukārt “Novatore” līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa akcentēja sieviešu ekonomiskās spēcināšanas nozīmi: “Tā klasiski nozīmē lielākas varas un ietekmes piešķiršanu, pārliecības došanu un sajūtas radīšanu, ka esi savas dzīves noteicēja. Bet ir arī cita perspektīva – ne tikai dot varu, bet arī to mācēt izmantot. Nebūt pasīvā, bet aktīvā pozīcijā. Mēs saprotam, ka tā ir kompleksa problēma. Ir nepieciešama gan atbalstoša politika un stratēģiska rīcība valsts un korporatīvā līmenī, gan vēlme no sievietēm un vīriešiem kopīgi darboties, lai panāktu dzimumu līdztiesību.”

Foto: publicitātes

Dzimumu nevienlīdzība veicina nabadzību

Uzstājoties ar runu par seksisma izmaksām (angļu val. - The Cost of Sexism), Oksfordas universitātes uzņēmējdarbības un inovāciju emeritētā profesore Linda Skota (Linda Scott) konferencē uzsvēra, ka dzimumu nevienlīdzība ir globāls un strukturāls faktors, kas negatīvi ietekmē visas pasaules ekonomiku un samazina kopējo iekšzemes kopproduktu, veicinot nabadzību un turpinot tās izplatību.

“Taču runa nav tikai par ekonomiskajiem aspektiem, jo tiek skarti arī humanitārie jautājumi. Joprojām sievietes visā pasaulē cieš no vardarbības, aizvien aktuāls ir jautājums par nevienlīdzīgu atalgojumu, pazeminās dzimstības līmenis, jo došanās bērna kopšanas atvaļinājumā palielina risku pazaudēt esošo amata pozīciju. Šie ir tikai daži no faktoriem, taču tie ietekmē kā sieviešu labklājību, tā kopējo dzīves kvalitāti,” teica profesore.

Foto: publicitātes

Viņa norādīja, ka dzimumu līdztiesība ir cieši saistīta ar katra personīgo un valsts kopējo izaugsmi, un tieši sievietēm ir nozīmīga loma nabadzības apkarošanā.

Samita ietvaros tās dalībnieki apsprieda sieviešu ekonomiskās iespējas, fokusējoties uz vienlīdzīga atalgojuma nodrošināšanu un nepieciešamību dzimumu līdztiesību veicināt arī valsts pārvaldē un īpaši – vadošajos amatos. Tāpat arvien lielāka uzmanība jāpievērš darba un privātās dzīves līdzsvaram.

Konferencē diskutēja arī par ilgtspējīgu domāšanu un dzīvesveidu. Kā liecina Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas dati, līdz 2050. gadam klimata pārmaiņu dēļ varētu tikt piedzīvota ievērojama ekonomikas lejupslīde pat par 11 līdz 18 %. Lai samazinātu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, uzņēmumu vadītāji jau šobrīd var īstenot dažādas iniciatīvas, piemēram, investēt klimata inovācijās, radīt videi draudzīgus produktus un pakalpojumus, kā arī samazināt radīto atkritumu apmēru.

Lai sievietes iedrošinātu attīstīties profesionāli un pilnveidot savas līderības prasmes, “Novatore Impact Summit” pulcējas vairāk nekā 300 augstākā un vidējā līmeņa vadītājas no Baltijas valstīm, kuras vēlas attīstīt biznesu un iegūt jaunus sadarbības kontaktus. Konferences galvenās tēmas ir finansiālā labklājība, sieviešu līderība un ilgtspējīgs dzīvesveids. Starptautiskā samita ietvaros notiek arī dažādas meistarklases sieviešu līderības prasmju attīstīšanai.

Par “Novatore Impact Summit”

“Novatore Impact Summit” ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas notiks 2024. gada 7. martā, Rīgā. Tās mērķis - veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību vadošās līderpozīcijās.

Konferenci rīko organizācija “Novatore”, ko 2020. gadā izveidoja uzņēmējas Baiba Rubesa un Dagnija Lejiņa ar mērķi sekmēt sieviešu finanšu brīvību un neatkarību, atbalstīt sievietes vadošos amatos un uzņēmējdarbībā, sniedzot zināšanas, nodrošinot tīklošanās iespējas un veicinot pieredzes apmaiņu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu