"airBaltic" pasažieri reisā Helsinki-Rīga piedzīvojuši biedējošu brīdi (2)

Papildināts
TVNET | FINANCENET
Papildināts 17:09, 3. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrāntvērums no Ilta Sanomat

Pagājušās piektdienas vakarā “airBaltic” reisa Helsinki-Rīga pasažieri piedzīvojuši nervus kutinošus brīžus, jo īsi pēc pacelšanās virs sēdekļiem nokritušas skābekļa maskas, vēsta Somijas medijs “Ilta-Sanomat”.

Šī lidojuma pasažiere, “Ilta Sanomat” lasītāja stāstīja, ka sākotnēji licies, ka notiekošais ir sava veida mācības. Lai arī stjuarti centušies nomierināt pasažierus, licies, ka neviens īsti nesaprot, kas notiek.

Aculieciniece norāda, ka daudzi pasažieri bija satraukti, jo vairāk nekā piecas minūtes valdīja neziņa.

“Neskaidrība bija nomācoša. Man jau tā ir ļoti bail lidot, tāpēc biju ļoti satraukta. Uzreiz iedomājos par ļaunāko scenāriju. Būtu bijis labi, ja lidmašīnas apkalpe būtu ātrāk paziņojusi, kas notiek,” teica pasažiere. Viņa piebilda, ka maskas visu lidojuma laiku karājās virs pasažieru galvām.

Par “biedējošu situāciju” “Ilta Sanomat” stāstīja vēl divi citi lidojuma pasažieri.

“Pēkšņi izkrita visas skābekļa maskas. Domāju, kas tagad notiks,” teica viens no pasažieriem. Cita pasažiere norādīja, ka “pasažieri bija ļoti klusi, taču cilvēki nekrita panikā”. Pēc paziņojuma, ka pamata panikai nav un maskas nav jāvelk, atlikušais lidojuma laiks bija mierīgs.

Incidents noticis Latvijas lidsabiedrības “airBaltic” reisā no Helsinku Vantā lidostas uz Rīgu, lidmašīnai izlidojot deviņos vakarā.

Incidentu portālam LSM.lv apstiprināja "airBaltic" pārstāvis Augusts Zilberts.

"Lidojuma laikā lidmašīnas gaisa spiediena un klimata uzturēšanas sistēma reaģēja uz kļūdainu vadības bloka sūtītu signālu par normai neatbilstošu salona spiediena rādījumu. Tā rezultātā atvērās salona griestu nodalījumā iestrādātie skābekļa masku paneļi, ļaujot maskām izkrist," teica Zilberts.

Pēc lidmašīnas nosēšanās Rīgā un pasažieru izsēdināšanas lidaparāts pārvests uz tehnisko angāru, kur veikta sākotnējā izmeklēšana. Lidojuma ekipāža nekavējoties iesniegusi lidojuma drošības ziņojumu, kā arī veikts atbilstošs ieraksts lidmašīnas borta žurnālā, ziņojot par iespējamu sistēmas bojājumu.

"Veicot sākotnējo izmeklēšanu, secināts, ka salona gaisa spiediena uzturēšanas sistēma bija pilnā darba kārtībā. "airBaltic" pieredzē šāda veida situācija reģistrēta pirmo reizi, un nav ziņu, ka arī citas lidsabiedrības būtu saskārušās ar ko līdzīgu," sacīja Zilberts.

Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvji savukārt norādīja, ka institūcija ir saņēmusi "airBaltic" lidojuma drošības ziņojumu, kurā teikts, ka masku nodalījums atvēries, kad lidmašīna bija teju divu kilometru augstumā.

"Pašlaik notiek notikušā atgadījuma izvērtēšana," atzīmēts CAA paziņojumā.

Reiss "BT308" tika veikts ar piecus gadus vecu "A220-300" modeļa lidmašīnu ("YL-CSN").

Tiek norādīts, ka skābekļa maskas nokrīt virs sēdekļiem gadījumā, ja gaisa spiediens lidmašīnas salonā pēkšņi pazeminās. Šādā situācija bez skābekļa maskas cilvēka veselība un dzīvība ir pakļauta lieliem riskiem.

"airBaltic" pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka lidsabiedrības reisā "BT308" 29.martā, kas lidoja maršrutā Helsinki-Rīga, lidojuma laikā lidmašīnas gaisa spiediena un klimata uzturēšanas sistēmas sensors reaģēja uz kļūdainu, vadības bloka sūtītu signālu par normai neatbilstošu salona spiediena rādījumu. Tā rezultātā atvērās salona griestu nodalījumā iestrādātie skābekļa masku paneļi, ļaujot maskām izkrist.

Veicot sākotnējo izmeklēšanu, secināts, ka salona gaisa spiediena uzturēšanas sistēma bija pilnā darba kārtībā. "airBaltic" pieredzē šāda veida situācija reģistrēta pirmo reizi, norādīja aviokompānijā.

"airBaltic" arī uzsvēra, ka pasažieru, apkalpes un gaisa kuģa drošība ir "airBaltic" galvenā prioritāte, tādēļ lidojuma ekipāža pēc lidojuma nekavējoties un saskaņā ar procedūru iesniedza lidojuma drošības ziņojumu un veica atbilstošu ierakstu lidmašīnas borta žurnālā, ziņojot par iespējamu sistēmas bojājumu.

Tāpat par atgadījumu ir ziņots arī gaisa kuģa ražotājam, lai veiktu padziļinātu izmeklēšanu, atzīmē "airBaltic".

Aviokompānijā informē, ka patlaban notiek atgadījuma izmeklēšana, tādēļ apstiprināta un detalizēta papildu informācija nav pieejama.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu