LHV finanšu tirgus apskats (8.- 15.februāris)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

LHV bankas atskats uz notikumiem finanšu tirgos pagājušajā nedēļā, periodā no 2010.gada 8. februāra līdz 15.februārim.

Nedēļas notikumi pasaules biržās

Aizvadītajā nedēļā pasaules biržās valdīja mainīgs noskaņojums, un indeksi paspēj pabūt gan pozitīvajā, gan negatīvajā teritorijā. Līdzīgi kā iepriekš arī aizvadītajā nedēļā akciju tirgus visā pasaulē ietekmēja notikumi Eiropā, kur Eiropas Savienības vadošie prāti lēma par palīdzības sniegšanu Grieķijai. Lai gan tika paziņots, ka palīdzību vajadzības gadījumā Grieķija saņems, sīkākas detaļas netika izklāstītas un tirgus dalībnieki tika atstāti neziņā.

Foto: Publicitātes foto

Investori ASV lielu uzmanību pievērš notikumiem otrpus okeāna

Lai arī kā nebūtu, ASV biržu indeksiem izdevās pārtraukt zaudējumu sēriju un nedēļa tika noslēgta ar pozitīvu sniegumu. S&P 500 un Dow indeksu vērtības pieauga par +0.9%, savukārt Nasdaq par +2.0%. Skatoties uz tirdzniecību aizvadītajā nedēļā, jāsaka arī, ka volatilitāte bija mazāka nekā janvāra beigās un februāra pirmajā nedēļā. Vislabāk aizvadītajā nedēļā klājās mazas kapitalizācijas uzņēmumu akcijām un tehnoloģiju sektoram, kā arī materiālu, enerģētikas un patēriņa preču sektoriem.

Vislielākā uzmanība aizvadītajā nedēļā tika pievērsta Eiropai, un daudz mazāku interesi aizvadītajā nedēļā izraisīja ekonomikas dati, kas liecināja par 0.5% mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu janvārī.

Tikmēr noskaņojumu tirgus dalībnieku vidū trešdien nedaudz pabojāja Federālās Rezervju Sistēmas izstrādātās „izejas stratēģijas” publiskošana. Fed prezidents Bens Bernanke paziņoja, ka tiek plānots paaugstināt aizņemšanās izmaksas, taču tirgus dalībnieku vidū atvieglojumu izraisīja uzskats, ka tieša ietekme uz ASV ekonomiku būs ierobežota.

ES lemj par palīdzības sniegšanu Grieķijai

Liela uzmanība aizvadītajā nedēļā tika pievērsta Eiropai, kur ES ceturtdien lēma par palīdzības sniegšanu Grieķijai. Jau otrdien ECB paziņoja, ka tās prezidents Jean-Claude Trichet plāno noslēgt darba vizīti Austrālijā ātrāk, lai varētu ceturtdien piedalīties īpašā Eiropas Savienības ekonomikas samitā Briselē. Līdz ar to tirgū izplatījās baumas, ka tomēr ES varētu glābt Grieķiju. Lai gan pēc sanāksmes ES prezidents paziņoja, ka palīdzība tiks sniegta, taču sīkākas detaļas tā arī netika sniegtas. Tajā pašā laikā palīdzīgu roku sniedza arī SVF un ECB, kas palīdzēs Grieķijai tikt galā ar samilzušajām problēmām.

Kopumā Eiropas biržu lielākie indeksi nedēļu noslēdza ar kāpumu. FTSE-100 indeksa vērtība pieauga par +0.98%, savukārt CAC 40 un DAX nedēļu noslēdza attiecīgi ar +0.01% un +0.27%.

Ekonomikas datu frontē Anglijas Banka prognozēja, ka nākamo divu gadu laikā inflācija Lielbritānijā saglabāsies krietni zem 2%. Savukārt eiro zonas valstu IKP ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, ir pieaudzis par 0.1%, savukārt, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu 2008. gadā, sarucis par -2.1%.

Ķīna pārsteidz investorus

Arī Āzijas tirgū bija manāms satraukums par notikumiem Eiropā, taču arī Āzijas reģiona lielākie indeksi nedēļu noslēdza ar pozitīvu sniegumu. Honkongas Hang Seng Index nedēļas laikā pakāpās par +3.97%, Japānas Nikkei 225 Average par +2.18%, Ķīnas Shanghai Composite Index par +2.9%, Austrālijas S&P/ASX 200 par +1.08%% un Dienvidkorejas KOSPI par +2.7%.

Piektdien tirgu pārsteidza Ķīna, kas jau otro reizi šā gada laikā paaugstināja obligāto rezervju normu, kā rezultātā lielajām bankām malā nāksies atlikt 16.5% no depozītiem, savukārt mazākām bankām tie būs 14%. Šāds Ķīnas solis radīja pārsteigumu galvenokārt tādēļ, ka ceturtdien publiskotie dati liecināja par patēriņa cenu kāpuma mazināšanos – inflācija janvārī Ķīna ir bijusi 1.5%.

Tikmēr Austrālijā bezdarba līmenis saruka līdz 5.3%, kas ir zemākais līmenis pēdējo 11 mēnešu laikā. Un, tā kā ekonomikas dati Āzijā turpina uzlaboties, tiek gaidīts, ka reģiona valstis turpinās ierobežot ekonomikas stimulācijas programmas.

Baltijas biržās valda mainīgs noskaņojums

Aizvadītajā nedēļā Baltijas biržās valdīja mainīgs noskaņojums, taču, neskatoties uz to, indeksiem izdevās nedēļu noslēgt ar nelielu kāpumu. Vislabāk aizvadītajā nedēļā veicās Viļņas indeksam, kura vērtība pieauga par +1.3%, savukārt Tallinas OMXT un Rīgas OMXR indeksu vērtības pieauga attiecīgi par +1.11% un +0.02%.

TEO LT publiskoja vājākus nekā gaidīts ceturtā ceturkšņa darbības rezultātus. Ienākumi apskates laika posmā sasniedza 197.9 milj. LTL, un neto peļņa bija 34.8 milj. LTL. Tāpat aizvadītajā nedēļā Viļņas fondu birža informēja, ka ir veiksmīgi noslēdzies Linas Agro sākotnējais publiskais piedāvājums, un tirdzniecība ar uzņēmuma akcijām sāksies 17. februārī. Savukārt Olympic paziņoja, ka ceturtajā ceturksnī ir bijuši 6.2 milj. EUR lieli ārkārtas izdevumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu