Gada svarīgākie notikumi NASDAQ OMX Riga biržā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad vērtspapīru birža "NASDAQ OMX Riga" piedzīvojusi vairākus zīmīgus notikumus - ieviesta jauna tirdzniecības sistēma, nosvinēta 15 gadu jubileja, noorganizētas 120 vērtspapīru izsoles, bet biržā kotēto uzņēmumu akcijas atsāka augt, indeksam "OMXR" gada laikā kāpjot par 35%.

Svarīgākie notikumi 2010.gadā biržā:

1) Latvijā un citās "NASDAQ OMX" grupas biržās Eiropā ieviesta jauna vērtspapīru tirdzniecības platforma INET. Šo platformu jau lietoja arī investori ASV, un, to ieviešot, tika būtiski atvieglota un veicināta gan Amerikas banku biržu biedru pieeja Ziemeļvalstu un Baltijas vērtspapīru tirgiem, gan Ziemeļvalstu biržas biedru iespējas investēt Baltijā.

"NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētājas Daigas Auziņas-Melnalksnes skatījumā INET ieviešanu var uzskatīt par lielākajām infrastruktūras izmaiņām, kādas bijušas Ziemeļvalstu un Baltijas vērtspapīru tirgos, piedāvājot investoriem pieeju pasaulē ātrākajai tirdzniecības sistēmai. Viņasprāt, kopā ar pāreju Baltijas biržās uz eiro INET ieviešana ļaus palielināt investoriem tirdzniecības apgrozījumu un likviditāti, no kā ieguvēji būs gan investori, gan Baltijas ekonomika kopumā. Turklāt INET ieviešana esot cēlusi Baltijas valstu konkurētspēju finanšu investīciju piesaistē.

2) 2010.gadā birža "NASDAQ OMX Riga" organizējusi 120 starptautiskiem standartiem atbilstošas parādzīmju un obligāciju izsoles. Valsts kase biržas izsolēs no investoriem piesaistījusi 579 miljonus latu.

3) Šogad biržas indekss "OMXR" atsāka augt un pieaudzis par 35%, bet atsevišķu uzņēmumu akcijas - pat līdz 480% (piemēram, AS "SAF Tehnika"). Biržas veiktajā pētījumā secināts, ka biržas indekss ļauj prognozēt Latvijas ekonomikas attīstības tendences. Jau 2010.gada vidū, vēl pirms oficiālo valsts statistikas datu apkopošanas, biržas indekss signalizēja par Latvijas iekšzemes kopprodukta pieauguma atsākšanos.

4) "NASDAQ OMX Riga" un Latvijas Centrālais depozitārijs svinēja 15 gadu jubileju kopš pirmās vērtspapīru tirgus sesijas un biržas un depozitārija izveidošanas 1995.gadā. 15 gadu laikā birža ir kļuvusi par pasaulē pazīstamās biržu grupas "NASDAQ OMX" dalībnieci, biržā veikta tirdzniecība ar akcijām 2,3 miljardu latu apmērā, tā organizējusi 560 izsoles, kurās izsolītas akcijas un valsts parādzīmes 2,6 miljardu latu apmērā. Savukārt Latvijas Centrālais depozitārijs nodrošinājis norēķinus vairāk nekā astoņu miljardu latu apjomā, kā arī uztur vairāk nekā miljonu pensiju otrā līmeņa dalībnieku un to iemaksu individuālos kontus.

5) "NASDAQ OMX" Baltijas biržās sākta pāreja uz tirdzniecību un norēķiniem eiro valūtā, kas veicinās investīciju pieplūdumu Baltijas reģionā un Baltijas valstu konkurētspēju ar citām valstīm investīciju piesaistē. 2010.gadā ar Lietuvas Centrālās bankas atbalstu Rīgas biržas speciālistu vadītais Baltijas biržu attīstības departaments īstenoja pāreju uz eiro Lietuvas biržā. Arī Latvijā ir mērķis īstenot pāreju uz tirdzniecību un norēķiniem biržā eiro valūtā, lai veicinātu ārvalstu investīciju pieejamību Latvijā.

6) Šogad "NASDAQ OMX" Baltijas biržu vienotajā vērtspapīru tirgū kapitāla piesaisti veica un akciju kotāciju sāka divi jauni uzņēmumi "Premia Foods" un "Linas Agro", pārdodot investoriem akcijas apmēram 30 miljonu eiro (21,08 miljonu latu) apmērā. Vairāki uzņēmumi piesaistījuši kapitālu arī ar obligāciju emisiju.

Vērtspapīru birža "NASDAQ OMX Riga" ir vienīgais licencētais regulētā vērtspapīru tirgus organizētājs Latvijā. Biržas darbību uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu