Ekonomists: Zatlera nepārvēlēšana negatīvi ietekmēs arī ekonomiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Līdzšinējā Valsts prezidenta Valda Zatlera nepārvēlēšana radīs tautā vilšanos un negatīvi ietekmēs arī Latvijas ekonomiku, pastāstīja ekonomists Uldis Osis.

Viņš uzsvēra, ka Andra Bērziņa ievēlēšanu par Valsts prezidentu vērtē negatīvi, jo kopumā tā radīs cilvēkos lielu vilšanos ‒ tā samazinās gan uzticību Saeimai, gan politiķiem un stimulēs lielāku problēmu ‒ cilvēku aizbraukšanu no valsts.

Vērtējot turpmāko procesu attīstību, Osis norādīja, ka ir diezgan skaidrs, kāds būs Zatlera ierosinātā referenduma rezultāts, ‒ pašreizējā Saeima tiks atlaista. Taču nākamo mēnešu laikā, visticamāk, izmaiņu politiskajā struktūrā nebūs, un Saeimas vēlēšanas radīs cilvēkos vēl lielāku vilšanos, kas pastiprinās esošās problēmas ‒ cilvēku aizbraukšanu no valsts un varētu novest arī pie nemieriem.

Ekonomists minēja, ka, ņemot vērā lēno ekonomikas attīstību, cilvēku neticību politiskajai situācijai valstī, diemžēl izveidojas savstarpēji stimulējoši, negatīvi procesi.

Savukārt ekonomiste Raita Karnīte pastāstīja, ka sabiedrība jauno prezidentu pieņems ‒ sākumā izsmies un zākāsies, taču kopumā pieņems. Problēmu būs mazāk sabiedrībā nekā Bērziņā, atzina Karnīte, vērtējot, kā Bērziņš kā Valsts prezidents savā pirmajā preses konferencē runājis ar presi. Viņa piebilda, ka jaunajam prezidentam būs daudz jāmācās.

Novērtējot prezidentu, ekonomiste sacīja, ka par jaunievēlēto prezidentu viņai ir dalītas jūtas, taču piebilda, ka abi prezidenta amata kandidāti līdz šim, pēc viņas vērtējuma, ir bijuši nepārliecinoši un arī ekonomiskās zināšanas, ko Bērziņš sev piedēvējis, nav pārliecinošas.

Karnīte atzina, ka zināšanas tautsaimniecībā Bērziņam ir spēcīgākas nekā iepriekšējiem prezidentiem, tomēr viņam būs daudz jāapgūst ‒ politiskās zināšanas un ģeopolitiskā situācija, un četri gadi tam ir mazs laiks. Karnīte pauda bažas, ka Bērziņs ilgstoši ir bijis labi situēts, un, lai gan ekonomiste minēja, ka tās nav viņas pretenzijas pret turīgiem cillvēkiem, cilvēks šādā situācijā vairs nespēj saprast vienkāršos cilvēkus. "Un izskatās, ka viņam ir šī kaite," Karnīte piebilda.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien aizklātā balsošanā otrajā vēlēšanu kārtā par Valsts prezidentu ievēlēja deputātu eksbaņķieri Andri Bērziņu (Zaļo un zemnieku savienība). Par Bērziņu balsoja 53 deputāti, bet 44 bija pret viņu.

Zatlera pilnvaras beigsies 7.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu