FKTK vadītājs: Lēni turpinās augt gan rezidentu, gan nerezidentu noguldījumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lēni turpinās augt gan rezidentu, gan nerezidentu noguldījumi Latvijas kredītiestādēs, šādas prognozes šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē pauda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Šogad deviņos mēnešos rezidentu noguldījumu apmērs Latvijas bankās audzis par 2,7% jeb 278 miljoniem eiro, savukārt

nerezidentu noguldījumu apmērs kāpis par 13,5% jeb 1,24 miljardiem eiro.

Nerezidentu noguldījumu kāpumu spēcīgi ietekmēja ASV dolāra vērtības kāpums.

Rezidentu un nerezidentu noguldījumu īpatsvars ir gandrīz izlīdzinājies. Zakulis atzīmēja, ka patlaban vēl nav sasniegts vēsturiski augstākais nerezidentu noguldījumu īpatsvars, kas savulaik bijis nedaudz vairāk nekā puse no kopējā noguldījumu apmēra.

FKTK vadītājs uzsvēra, ka

nav piepildījušās bažas, ka Latvija kļūs par Kipru numur divi Baltijā

vai ka Latvijas kredītiestādēs strauji augs nerezidentu noguldījumu apmēri.

Vairāk nekā 80% no nerezidentu klientiem ir no NVS valstīm, informēja FKTK vadītājs.

Latvijas finanšu tirgus uzraugs nerezidentu segmentā strādājošajām bankām ir noteicis augstākas likviditātes un kapitāla prasības.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Elmārs Zakulis vērsa uzmanību, ka nerezidentu noguldījumu apjoms ik pa laikam izraisa dažādu institūciju interesi. Viens liels intereses vilnis par Latviju bija pēc finanšu problēmām Kiprā un pirms Latvijas iestāšanās eirozonā. Savukārt tagad jautājumus par nerezidentu segmentu ģeopolitiskās krīzes iespaidā uzdod, piemēram, reitingu aģentūras. Pozitīvs aspekts ir tas, ka nerezidentu segmentā strādājošām bankām ir pastiprinātas likviditātes un kapitāla prasības, atzīmēja centrālās bankas pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu