Latvijā apstiprināta ES fondu projektu ieviešana € 372 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda gandrīz divos gados Latvijā ir apstiprināti investīciju projekti ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu 372 miljonu eiro apmērā, informē Finanšu ministrijā (FM).

Patlaban Latvijā ir noslēgti līgumi ar finansējuma saņēmējiem par 15 ES fondu projektu īstenošanu ar ES līdzfinansējumu 226 miljonu eiro apmērā, ieguldot ES finansējumu ceļu infrastruktūras sakārtošanā, plūdu risku novēršanā, nodarbinātības veicināšanā, jauniešu iesaistē izglītībā un darba tirgū, kā arī sociālās iekļaušanas jomā.

Tāpat, lai nodrošinātu augstu gatavības pakāpi un investīciju straujāku apriti, vairāki prioritāri projekti sākti par pašu finansējuma saņēmēju līdzekļiem. Pēc normatīvā regulējuma sagatavošanas tie tiks pieteikti finansēšanai no ES fondiem.

FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards norāda, ka «ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda finansējums ir sācis strādāt vairākās nozarēs».

«Tomēr darba vēl ir gana, lai arī turpmākajos gados būtu iespējams arvien straujāk un vairāk atvērt jaunas projektu iesniegumu atlases finansējuma saņemšanai un valsts attīstībai nozīmīgu projektu īstenošanai. Mūsu interesēs ir pēc iespējas efektīvāk nodrošināt investīciju pieejamību ikkatrā no plānotajiem investīciju ieguldījuma virzieniem, lai radītu jaunas darbvietas un nodrošinātu ekonomikas izaugsmi,» atzīmē Eberhards.

Latvija pērn bija starp pirmajām dalībvalstīm, kas veiksmīgi noslēdza sarunas par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda finansējuma 4,4 miljardu eiro apmērā piesaisti 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» īstenošanai.

Pirmie ieguldījumi un rezultāti no šī plānošanas perioda ES fondu investīciju ieguldīšanas būs redzami un jūtami ceļu infrastruktūras sakārtošanā, plūdu risku novēršanā, nodarbinātības veicināšanā, jauniešu iesaistē izglītībā un darba tirgū, kā arī sociālās iekļaušanas jomā.

Ieguvēji no šīm investīcijām būs gan komersanti, komercdarbības sācēji, pašvaldības un valsts pārvaldes iestādes, gan arī atsevišķas iedzīvotāju mērķa grupas, piemēram, jaunieši, sociāli mazāk aizsargātie.

Pateicoties valdībā savlaicīgi pieņemtiem lēmumiem ātrāk sākt prioritāro projektu īstenošanu, nodrošinot šim mērķim priekšfinansējumu, valsts budžeta līdzekļi 13,5 miljonu eiro apmērā tika ieguldīti jau 2014.gadā, akcentē Eberhards. No tiem 8,6 miljoni eiro investēti ceļu infrastruktūras sakārtošanā, 4,7 miljoni eiro jauniešu nodarbinātības veicināšanā un 200 000 eiro - veselības tīklu attīstības vadlīniju izstrādē.

Šogad projektu finansēšanai izlietoti jau aptuveni 130 miljoni eiro no valsts budžeta. Šī brīža investīciju ieviešanas plānojums liecina, ka 2016.gadā gaidāms investīciju pieaugums - apmēram 400 miljoni eiro. Sagaidāms, ka, līdzīgi iepriekšējo plānošanas periodu pieredzei, 2017. un 2018.gadā šie rādītāji arvien augs, norāda Eberhards.

Lai plānotie projekti nodrošinātu reālu labumu, sasniedz plānotos rezultātus un mērķus, ir izveidots dialogs ar sociālajiem un sadarbības partneriem, izmantojot tādus forumus kā Izvērtēšanas darba grupa, ES fondu Uzraudzības apakškomitejas un ES fondu Uzraudzības komiteja.

Ievērojot partnerības principu, Uzraudzības komitejā tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi un izskatīti svarīgi stratēģiski un investīciju progresa jautājumi. Sociālie un sadarbības partneri sniedz nozīmīgu ieguldījumu, izsakot viedokli un priekšlikumus par plānoto investīciju stratēģijām, atbalsta kritērijiem un ieviešanas mehānismiem. Tādējādi tiek panākti Latvijas un konkrēto teritoriju interesēm maksimāli sabalansēti lēmumi.

Eberhards arī informē, ka šī gada 24.novembrī Uzraudzības komiteja lems par projektu atlases kritēriju apstiprināšanu tādās sabiedrības labklājībai svarīgās jomās kā transporta infrastruktūra un darba drošība, nodrošinot virzību uz ES fondu investīciju saņemšanu minētajās jomās. Tāpat tiks apspriesta virzība arī uzņēmējdarbības atbalsta jomā - sākot ar 2016.gada martu, «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» plāno sniegt uzņēmējiem atbalstu kopumā 85 miljonu eiro apmērā, tostarp mikrokredīta, aizdevumu garantiju, eksporta kredītu garantiju un mezanīna aizdevumu veidā.

FM atgādina, ka ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» īstenošanai Latvijai pieejams finansējums 4,4 miljardu eiro apmērā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda un Kohēzijas fonda. Darbības programma nosaka šī finansējuma stratēģisku un efektīvu ieguldīšanu, lai nodrošinātu, ka ES fondu pozitīvā ietekme uz ekonomisko attīstību turpinās arī nākamajos gados. Latvijai pieejams arī Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda atbalsts Zemkopības ministrijas pārraudzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu