Itālijā «Lidl» un «Bertolli» soda par viltotas olīveļļas tirdzniecību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/LETA

Itālijā ar lielu naudas sodu sodīts Vācijas zemo cenu mazumtirdzniecības tīkls «Lidl» un Spānijas kompānijas «Deoleo», kas strādā ar «Bertolli» zīmolu, par viltotas olīveļļas tirdzniecību, vēstīja portāls «The Local», atsaucoties uz patērētāju laikrakstu «Consumatrici».

Itālijas konkurences regulators «Lidl» sodījis ar 550 tūkstošu eiro sodu par nepatiesu «Primadonna» zīmola augstas kvalitātes nerafinētās («extra virgin») olīveļļas marķējumu.

«Deoleo» sodīta ar 300 tūkstošiem eiro par nepatiesu marķējumu pēc tam, kad tika atklāts, ka daļa no tās «Bertolli», «Sasso» un «Carapelli» «extra virgin» olīveļļām ir vienkārši «virgin» kvalitātes eļļa, kas iegūta no zemākas kvalitātes olīvām. Problēmas atklātas ar «Bertolli gentile», «Sasso classico» un «Carapelli il frantolio» eļļu.

Izmeklēšana par pārdotās olīveļļas kvalitāti Itālijā sākās 2015.gadā. «Consumatrici» analizēja 20 iecienītāko zīmolu «extra virgin» olīveļļu un secināja, ka deviņas no tām neatbilst šīs kvalitātes zīmes prasībām.

Olīveļļa ir nozīmīga Vidusjūras ēdienkartē, bet «extra virgin» eļļas iegūšana ir laikietilpīgākā un dārgākā ražošanas metode.

Lai aizsargātu Itālijas olīveļļas kvalitāti, šomēnes būtiski tika palielināts sods par maldinošu marķējumu. Par nepatiesas informācijas sniegšanu vai tās slēpšanu attiecībā uz olīvu kvalitātes kategoriju ražotājus var sodīt ar 15 tūkstošu eiro sodu par katru pārkāpumu. Līdz šim sods bija 2500 eiro.

1.jūlijā Itālijā spēkā stājas likums par valsts, kas tiek asociējas ar olīvu izcelsmi, simbolu un attēlu izmantošanu tad, ja olīvas nav šīs valsts izcelsmes. Ražotājiem draud līdz 18 tūkstošu eiro sods līdzšinējo 2000 eiro vietā arī tad, ja uz marķējuma ir pareizi norādīta izcelsmes valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu