Krievijas centrālā banka nobažījusies par aktīvu izvešanu no «M2M Private Bank»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas centrālā banka vērsusies šīs valsts ģenerālprokuratūrā, jo ir konstatētas pazīmes, ka Krievijas bankā «M2M Private Bank», kuras banku pakalpojumu sniegšanas licence tika apturēta pagājušajā nedēļā, notikusi aktīvu izvešana, ziņo Krievijas portāls RBK.

Kopējais paaugstinātā riska aktīvu apmērs, kas konstatēts bankā «M2 Private Bank», pārsniedz 10 miljardus rubļu (apmēram 150 miljonus eiro) jeb 47% no bankas aktīviem, portālu RBK informēja Krievijas Bankā, norādot, ka ir pazīmes, ka aktīvu izvešanu veicis viens no bankas galvenajiem īpašniekiem.

Par «M2M Private Bank» problēmām kļuva zināms pagājušajā mēnesī. 7.novembrī banka neizpildīja repo darījumu saistības, bet no 10.novembra pārtrauca pieņemt maksājumus. Tad bankas akcionārs «Aziatsko-Tihookeanskij bank» (ATB) paziņoja, ka kopā ar centrālo banku strādā pie «M2M Private Bank» darba normalizēšanas plāna, kuram bija jāietver «M2M Private Bank» papildu kapitalizācija. Taču, kā teikts centrālās bankas paziņojumā par «M2M Private Bank» licences atsaukšanu, vēl oktobrī centrālā banka noteikusi ATB ierobežojumus kredītu izsniegšanai tās meitasbankai «M2M Private Bank», lai novērstu mātesbankas kapitāla un likviditātes samazināšanos. Centrālajā bankā paskaidroja, ka ierobežojumu noteikšana grupas iekšējām operācijām un reorganizācijai notikusi ar nolūku samazināt mātesbankas riskus saistībā ar to, ka «M2M Private Bank» biznesa modelis radīja zaudējumus. «M2M Private Bank» kreditēja lielos klientus pēc individuāliem noteikumiem. Turklāt lielākais kredītu apmērs tika izsniegts ārvalstu valūtā pret elites klases nekustamā īpašuma ķīlu, un šo aktīvu kvalitāte pakāpeniski pasliktinājās, raksta RBK.

Portāls norāda, ka 1.novembrī «M2M Private Bank» zaudējumi sasniedza 3,11 miljardus rubļu (apmēram 50 miljonus eiro), un kapitāla pietiekamības rādītājs neatbilda minimālajam līmenim.

Centrālā banka uzsver, ka veikusi «koriģējošus pasākumus» un tās pārstāvji tikušies ar «M2M Private Bank» patiesā labuma guvējiem, taču viņi nav veikuši nepieciešamos pasākumus bankas glābšanai. «Bankas pārstāvju piedāvātie pasākumi neparedzēja reālas palīdzības sniegšanu «M2M Private Bank», lai šī palīdzība nebūtu uz ATB līdzekļu rēķina,» sacīts Krievijas Bankas komentārā.

Akcionāru palīdzība tuvākajā laikā varētu būt nepieciešama arī bankai ATB, norāda Krievijas aģentūras «Ekspert RA» atbildīgais par banku reitingiem Staņislavs Volkovs. «Mēs uzskatām, ka pašreizējos apstākļos ATB stratēģisko plānu realizācija ir kritiski atkarīga no tās akcionāru iespējām un vēlēšanās operatīvi papildus kapitalizēt banku,» RBK citē Vdovina teikto. Savukārt bankā ATB portālam RBK teica, ka pašlaik tādas nepieciešamības neesot un ka situācija «M2M Private Bank» neietekmējot ATB darbību.

ATB ir vienīgā «M2M Private Bank» īpašniece kopš šā gada jūlija. ATB galvenais akcionārs ir zelta ieguves kompānijas «Petropavlovsk» dibinātāji Pīters Hambro un Aleksejs Maslovskis, kā arī viņu partneris Andrejs Vdovins. ATB akcionāru vidū ir arī ārvalstu kompānijas «East Capital Financials Fund» un IFC, kas kontrolē attiecīgi 17,91% un 6,71% akciju. Pēc Krievijas Bankas datiem, lielākais ATB īpašnieks ir Vdovins, kuram ar saistīto struktūru starpniecību pieder 59,17% ATB akciju.

Savukārt Latvijā reģistrētajā bankā «Bank M2M Europe» Vdovina ģimenei pieder 79,47% akciju, bankas valdes priekšsēdētājam Robertam Idelsonam - 4,91% akciju, Igora un Tatjanas Rapoportu ģimenei - 9,42% akciju, privātu investoru grupai «DMD Holding» - 5,89%, bet Leonīdam Kaplanam - 0,31% akciju.

Latvijā strādājošās bankas «Bank M2M Europe» vadība uzsver, ka «Bank M2M Europe» nav saistīta Krievijas kredītiestādes situāciju un Krievijas centrālās bankas lēmums nekāda veidā neattiecas uz «Bank M2M Europe» darbību. Kaut arī vienam no «Bank M2M Europe» akcionāriem ir netieša līdzdalība Krievijas bankā «M2M Private Bank», tomēr Latvijā strādājošajā kredītiestāde ir juridiski neatkarīga, tā darbojas Latvijas jurisdikcijā un tiek uzraudzīta un regulēta atbilstoši Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, norādīja bankā «Bank M2M Europe».

««Bank M2M Europe» nav ekspozīcijas Krievijas bankā «M2M Private Bank», un līdz ar to Maskavā notiekošajam nav ietekmes uz «Bank M2M Europe» finanšu situāciju,» uzsver «Bank M2M Europe».

«Bank M2M Europe» vērš uzmanību, ka pašlaik bankas darbības galvenie finanšu rādītāji būtiski pārsniedz regulatora prasības. «Bank M2M Europe» kapitāla pietiekamības rādītājs septembra beigās bija 22,7%, bet likviditātes rādītājs - 80%. Bankā «Bank M2M Europe» ir sabalansēta kredītu un depozītu attiecība - kredīti veido mazāk par 27% no aktīviem. Šogad līdz ar jaunu akcionāru pievienošanos «Bank M2M Europe» pamatkapitāls ir palielināts par 3 350 060 eiro, un kopējais pašu kapitāls sasniedz 18 740 968 eiro. «Bank M2M Europe» peļņa šogad deviņos mēnešos bija 1,159 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra Latvijas «Bank M2M Europe» 2016.gada septembra beigās bija 17. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Vietnes «Banki.ru» dati liecina, ka oktobrī ATB pēc aktīvu apmēra bija 52.lielākā banka Krievijā (pēc ziņu aģentūras «Interfax» aprēķiniem trešajā ceturksnī tā bija 49. lielākā banka Krievijā). Savukārt «M2M Private Bank» ierindojās 163.vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu