Debates ieilgst; Saeima budžetu turpinās skatīt rīt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputātiem trešdien izvērtās plašas un asas debates par nākamā gada valsts budžeta projektu, tāpēc parlamentārieši vienojās turpināt diskusijas rīt.

Tātad šodienas sēdē pasludināts pārtraukums līdz ceturtdienas rītam. Pēc budžeta jautājumu izskatīšanas deputāti plāno ķerties klāt arī kārtējās sēdes darba kārtības jautājumiem.

Šodien parlamentārieši vienojās par steidzamības noteikšanu visiem ar budžetu saistītajiem likumprojektiem. Tomēr neviens no likumprojektiem pirmajā lasījumā atbalstīts vēl netika.

Kopumā likumu paketē iekļauti divi jauni likumprojekti, grozījumi 26 likumos, kā arī likumprojekts par vidēja termiņa budžeta ietvaru un pats budžeta projekts.

Iecerēts, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš visiem likumprojektiem būs 31.oktobris. Novembrī šos priekšlikumus izvērtēs valdība un Saeimas komisija, bet novembra beigās deputāti lems par valsts budžeta pieņemšanu.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) norādīja, ka galīgajā lasījumā Saeima par budžetu varētu lemt 22.novembrī, bet šis datums varētu tikt mainīts, ja uz to laiku vēl nebūs saņemts Eiropas Komisijas atzinums.

Uzrunājot Saeimas deputātus, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien apgalvoja, ka nākamā gada valsts budžets ir Saeimas vēlēšanu gada budžets, bet «tajā nav ne piles populisma». Premjers domā, ka budžets ir taisnīgs attiecībā pret visu Saeimā pārstāvēto partiju deputātiem. «Zinu, ka jūs esat valstsvīri, kuri prot pieņemt drosmīgus lēmums,» uzrunā deputātiem pauda valdības vadītājs.

Premjers akcentēja, ka budžeta projekts pilnībā balstās valdības deklarācijā noteiktajās prioritātēs. Nākamā gada valsts budžeta galvenās prioritātes ir veselības aprūpe, demogrāfijas politika un valsts drošība.

Veidojot nākamā gada budžetu, politiķi apņēmušies atteikties no tā dēvētajām «deputātu kvotām», tātad nebūs paredzēts papildu finansējums parlamentāriešu ierosinājumiem, tomēr viņi varēšot iesniegt priekšlikumus par efektīvāku līdzekļu izlietojumu.

2018.gada valsts budžeta projektā nākamā gada ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā.

2018.gada budžeta prioritāte ir veselības nozare, kuras finansējums pirmo reizi pārsniedz vienu miljardu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu