Notiks brīnumi? EK komisārs sola: lauksaimnieki ES kļūs vienlīdzīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) nodrošinās visu dalībvalstu lauksaimniekiem vienlīdzīgas iespējas un finansējumu, šodien Rīgā notikušajā diskusijā par ES finanšu nākotni atzina Eiropas Komisijas (EK) komisārs Ginters Etingers.

Viņš norādīja, ka šī ir trešā reize, kad apmeklē Rīgu, un, EK komisāra ieskatā, Latvijas galvaspilsēta ir kļuvusi pievilcīgāka. Tāpat Etingers piebilda, ka Latvijas attīstība kopš neatkarības atgūšanas ir vērtējams kā veiksmes stāsts.

EK komisārs skāra arī ES daudzgadu budžeta jautājumu, norādot, ka, Lielbritānijai pametot ES, saruks bloka budžets. Tajā pašā laikā ES dalībvalstīm nāksies arī domāt par finansējuma novirzīšanu tādu problēmu risināšanai kā drošība, migrācija, terorisms u.c.

Etingers atzina, ka,

neskatoties uz gaidāmo ES budžeta samazinājumu, EK mērķis būs modernizēt lauksaimniecības politiku un vienkāršot šo nozari regulējošos noteikumus.

«Ir virkne jautājumu, par kuriem mums ir jāvienojas ar lauksaimnieku organizācijām, dalībvalstīm, nevalstiskajām organizācijām u.c. iesaistītajiem. Katrā ziņā strādāsim pie tā, lai maksājumi par hektāru Latvijas lauksaimniekiem nebūtu mazāki kā Francijā,» sacīja Etingers, piebilstot, ka ES lauksaimnieku iespējas būs vienlīdzīgas.

EK komisārs arī norādīja, ka

vienai no nākamā ES fondu plānošanas perioda prioritātēm ir jābūt finansējuma pieaugumam zinātnē un pētniecībā, lai nodrošinātu bloka globālo konkurētspēju.

Dūklavs vērš EK komisāra uzmanību uz atšķirīgajiem tiešmaksājumiem starp ES dalībvalstīm

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs šodien, tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) budžeta un cilvēkresursu komisāru Ginteru Etingeru, atgādināja par atšķirīgajiem tiešmaksājumiem starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Dūklavs šodien tikšanās laikā ar Etingeru pārrunāja ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada, tostarp ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) finansēšanu un Latvijai svarīgo jautājumu par tiešo maksājumu izlīdzināšanu.

Zemkopības ministrs Etingeram norādīja, ka

starp ES dalībvalstīm joprojām pastāv atšķirīgi tiešmaksājumu līmeņi un Latvijas lauksaimnieki 2020.gadā joprojām saņems vienus no zemākajiem tiešmaksājumiem salīdzinājumā ar ES vidējo līmeni,

lai gan risināmie aktuālie attīstības jautājumi visām dalībvalstīm ir līdzīgi.

«Uzskatām, ka tiešmaksājumu izlīdzināšanai jānotiek vienlaikus ar jaunās KLP reformas ieviešanu,» uzsvēra Dūklavs. Zemkopības ministrs pauda pārliecību, ka Latvijas lauksaimniekiem ir jāsaņem tādi platībmaksājumi, kas atbilst ES tiešmaksājumu vidējam līmenim. Jaunajā plānošanas periodā ir jāizbeidz tiešmaksājumu nevienlīdzība, nodrošinot visiem lauksaimniekiem taisnīgus, godīgus un vienlīdzīgus konkurences apstākļus.

Dūklavs arī sacīja, ka Latvijas tautsaimniecībai ir nozīmīga lauku attīstība un arī zivsaimniecība Latvijas tautsaimniecībai ir nozīmīgas. Tāpēc būtiski, lai ES atbalsts būtu atbilstošs un dotu iespēju attīstīties lauku teritorijai arī turpmāk

. Zivsaimniecības atbalstam ir jānodrošina līdzsvars starp ES kopīgi pārvaldīto un ierobežoto zivju resursu izmantošanu un nozares konkurētspējīgu attīstību.

EK komisārs iepazīstināja zemkopības ministru arī ar EK publicēto dokumentu par ES finanšu nākotni.

Dūklavs ES komisāram apliecināja, ka nākamajā budžeta periodā pēc 2020.gada Latvijai ir svarīgi, lai ES saglabātos spēcīga, vienota un moderna KLP un Kopējās zivsaimniecības politika ar atbilstošu un pietiekamu finansējumu. Dalībvalstīm ir jāturpina iesāktie darbi, un tās nedrīkst zaudēt līdz šim sasniegto un ieguldīto. Latvija apzinās, ka lauksaimnieciskajai ražošanai nākotnē jāpāriet uz ilgtspējīgām un klimatam draudzīgām saimniekošanas metodēm, tomēr lauksaimniecības un zivsaimniecības primārā loma ir nodrošināt iedzīvotājus ar kvalitatīvu un drošu pārtiku.

Etingers teica, ka viņa mērķis ir panākt, lai turpinātos KLP vienkāršošana. KLP reformai jānes «evolūcija, nevis revolūcija», vienlaikus lauksaimniecības politiku modernizējot atbilstoši jaunajiem globālajiem apstākļiem. ES komisārs arī pauda izpratni par tiešmaksājumu izlīdzināšanas nepieciešamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu