Budžeta komisija neiebilst 85 miljonu € pārdalei veselības nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / MTI

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākums šodien neiebilda par 85,3 miljonu eiro finansējuma pārdali par labu veselības nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Naudas pārdale tiks veikta no veselības aprūpes sistēmas reformas ieviešanas finansējuma programmas. Saskaņā ar noteikto procedūru Budžeta komisijai nebija jāpauž atbalsts šim lēmumam, bet tai ir tiesības iebilst. Deputātu vairākums nolēma necelt iebildumu minētajam solim.

Atsevišķu viedokli par šo līdzekļu pārdali rakstiski plāno pievienot deputāts Renārs Putniņš (V). Viņš komisijas sēdē cita starpā aktualizēja jautājumu, par to, ka atalgojumu paredzēts palielināt ne tikai medicīnas jomas pārstāvjiem, bet arī personām, kas neveic tiešus medicīnas pakalpojumus, piemēram, arī neatliekamās medicīnas palīdzības brigāžu šoferiem, reģistratoriem un galvenajam ārstam un ārstu palīgiem, kuram ir tikai vai lielākoties administratīvas funkcijas. Politiķis akcentēja, ka būtiskākais jomā ir noturēt tos darbiniekus, kas tieši sniedz medicīnas pakalpojumus.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) atbildēja, ka attiecībā uz neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, lēmumi par atalgojuma pieaugumu ir pieņemti diskusijās, saprotot, ka nav iespējams rīkoties citādāk, kā vien palielinot algu visai brigādei, arī šoferiem. Ministre norādīja, ka nevar piekrist, ka šie līdzekļi un nauda ārstu palīgiem atalgojuma palielināšanai nebūtu novirzīta medicīnas personālam, jo attiecīgo cilvēku darbs ir svarīgs palīdzības sniegšanas procesā.

Kā ziņots, plānots, ka no rezervētā finansējuma 74 miljoni eiro tiks atvēlēti darba samaksas palielināšanai ārstniecības personām, kas sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, tai skaitā rezidentiem.

Tāpat atlīdzības palielinājums plānots VM un tās padotības iestādēs strādājošajām ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem. Šim mērķim no rezervētā finansējuma atvēlēti 8,9 miljoni eiro.

Pēc VM paustā, plānots darba samaksas pieaugums arī citu budžeta resoru ārstniecības personām 27% apmērā jeb 2,4 miljono eiro no papildus pieejamā finansējuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu