Bitkoinu burbulis plīst? Digitālās valūtas vērtība strauji krīt

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušās nedēļas beigās bitkoinu vērtība sasniedza cenas rekordu - 19 810 ASV dolārus (16 715 eiro) par vienu vienību. Bitkoini piedzīvoja necerēti veiksmīgu gadu, taču šonedēļ to vērtība ļoti strauji pazeminājusies, vienubrīd nokrītot zem 13 000 dolāru (10 970 eiro). Tas bitkoinu pircējos un spekulantos radījis bažas, ka eksperimenti ar kriptovalūtām tiem varētu beigties ar pamatīgiem zaudējumiem.

Skeptiķiem tas licis uzdot jautājumu - cik vērtīga patiesībā ir virtuālā nauda? Šveices finanšu kompānija «UBS Group AG» pagājušonedēļ bitkoinus nodēvēja par «lielāko spekulatīvo burbuli pasaulē». Tikmēr atbalstītāji norāda, ka kriptovalūtas un blokķēdes tehnoloģija uz visiem laikiem izmainīšot investīciju un finanšu jomu.

Japānas Bankas vadītājs Haruhiko Kuroda ceturtdien sacīja, ka bitkoini pašlaik nedarbojas kā parasts norēķinu līdzeklis, bet gan tiek izmantoti spekulēšanai.

Bitkonu vērtība šogad pieredzējusi milzu lēcienu. 2017.gada sākumā viena bitkoina vērtība bija mazāka par 1000 dolāriem, savukārt gada nogalē tā bija palielinājusies aptuveni 20 reizes.

Interesi par šo valūtu veicina tas, ka to aizvien vairāk akceptē tradicionālie investori, taču daļa ekspertu, tostarp ASV Centrālā banka, brīdina labāk netirgoties ar bitkoiniem, jo tā var apdraudēt finanšu stabilitāti un bažas par iespējamu tā dēvēto burbuli ir pieaugušas, kāpjot šīs valūtas vērtībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu