Mazumtirdzniecības apgrozījums pērn Latvijā pieaudzis par 4,2%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pagājušajā gadā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 4,2% salīdzinājumā ar 2016.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums pērn pieaudzis par 3,9%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieaugusi par 5,1%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība - par 2,9%.

2017.gada decembrī, salīdzinot ar 2016.gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaugusi par 6,4%.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apmērs aidzis par 8,8%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieaugusi par 3,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība - par 8,3%.

Salīdzinot ar iepriekšēja gada decembri, lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu (par 21,1%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla (par 22,2%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 8,9%). Savukārt apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 16,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 2,6%), mājsaimniecības elektroierīču (par 3,5%), kā arī farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,5%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, salīdzinājumā ar 2016.gada decembri pieauga par 7,4%.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2017.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieaudzis par 0,2%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 0,3%, nepārtikas preču pārdošanas apgrozījums, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, sarucis par 0,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība pieaugusi par 3,7%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, apgrozījums pieauga metālizstrādājumu, krāsu un stikla (par 3,3%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 2%), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 2,5%) un stendos un tirgos (par 4,8%). Savukārt apgrozījums kritās mājsaimniecības elektroierīču (par 13,5%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 7,4%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 3,2%).

2017.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 16,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu