Netālu no Lietuvas lielākā cūku kompleksa atrastas 40 no ĀCM nobeigušās mežacūkas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvas ziemeļos, Pakruojas rajonā, tikai dažus kilometrus no Lietuvas lielākā cūku kompleksa, februāra sākumā atrastas vienuviet 40 nobeigušās mežacūkas, un tagad apstiprinājies, ka šo dzīvnieku nāves cēlonis ir Āfrikas cūku mēris (ĀCM), pirmdien vēsta portāls «Lrytas.lt».

To izdevumam apliecinājis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītāja pienākumu izpildītājs Aļģirds Tepelis.

Beigtos dzīvniekus, ko pamestā kūdras ieguves vietā atrada nejauši garāmgājēji, jau bija daļēji apgrauzuši klaiņojoši suņi un meža zvēri.

Šobrīd nav zināms, kādēļ mežacūkas tik lielā skaitā nobeigušās vienuviet. Atbildi uz šo jautājumu cenšas atrast vides eksperti, tikmēr mednieki ķērušies pie cūku utilizēšanas.

Trijos tuvējos ciemos izcēlusies panika. Apdraudēti jūtas ne tikai nelielo saimniecību īpašnieki - tuvumā atrodas Lietuvas lielākais cūku komplekss.

Cenšoties apturēt ĀCM izplatību, Lietuvā pērn nomedītas gandrīz 34 000 mežacūku. Pagājušā gada laikā mednieki iznīcinājuši vairāk nekā 2000 no šīs slimības kritušus dzīvniekus.

Āfrikas cūku mēris Lietuvā sāka izplatīties 2013.gada nogalē, kad valstī ieklīda inficētas mežacūkas no Baltkrievijas. 2014.gadā šī slimība skāra arī Latviju, Igauniju un Poliju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu