VDI: Rudenī nelegālo nodarbināto rindas varētu papildināt pensionāri (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudenī par vienu no jaunajām riska grupām nelegālās nodarbinātības jomā varētu kļūt pensionāri, informēja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Kā skaidro VDI, šāda situācija varētu izveidoties sakarā ar likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" pieņemšanu, kas paredz no šā gada 1.jūlija līdz 2012.gadam par 70% samazināt pensiju strādājošajiem pensionāriem.

Tai pašā laikā VDI uzsver, ka masveidīgas uzņēmumu pārbaudes nav iespējams veikt, jo ļoti bieži ir situācijas, kad uzņēmuma juridiskā adrese ir viena, bet struktūrvienība atrodas citā adresē. Turklāt, lai veiktu viena uzņēmuma pārbaudi, VDI jāiesaista vismaz divi līdz trīs inspektori, bet šobrīd VDI strādā 23 inspektori, kas nodarbināti visā Latvijā.

Apstākļos, kad VDI nespēj veikt vairāk reidu tieši samazināto finanšu un cilvēku resursu dēļ, inspekcijas direktore Rita Elce uzsver nepieciešamību pēc Darba likuma grozījumiem, kas paredz darba līguma kopijas glabāšanu uzņēmuma struktūrvienībā.

Elce uzsver: ja vēlamies nelielu, bet efektīvu valsts pārvaldi, arī likumdošanai jābūt efektīvai, lai kontrolētu situāciju nelegālās nodarbinātības jomā.

Kā ziņots, maijā kā vieni no biežāk nelegāli nodarbinātajiem tika minēti bezdarbnieki. Inspekcijas direktore stāstīja, ka šai laikā bija būtiski palielinājies bezdarbnieku skaits, kuri saņem bezdarbnieku pabalstus, tomēr turpina strādāt. Ja pērnā gada sākumā šādi pārkāpumi atklāti 0,6% gadījumu, tad šogad jau 12%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu