«Latvenergo» peļņa pirmajā pusgadā - 97,87 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

AS «Latvenergo» koncerna peļņa šā gada pirmajā pusgadā bija 97,87 miljoni eiro un tā ir par 31,05% lielāka nekā 2016.gada pirmajā pusgadā, teikts «Latvenergo» paziņojumā biržai «Nasdaq Riga».

Rezultātus pozitīvi galvenokārt ietekmēja lielāka Daugavas HES izstrāde nekā pagājušā gada pirmajā pusē, kā arī lielāki sadales pakalpojuma ieņēmumi, skaidrots paziņojumā.

Koncerna ieņēmumi 2017.gada pirmajā pusgadā nav būtiski mainījušies, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, un ir 478,9 miljoni eiro. Pērn pirmajā pusgadā koncerna ieņēmumi bija 475,9 miljoni eiro.

«Latvenergo» koncerna EBITDA pārskata periodā ir palielinājusies par 5% un sasniedz 213,2 miljonus eiro. Vienlaicīgi uzlabojies arī EBITDA rentabilitātes rādītājs, pieaugot līdz 43% (2016.gada pirmajā pusgadā - 36%).

Paziņojumā biržai teikts, ka «Latvenergo» koncerns ir diversificējis savu tirdzniecības portfeli, ar tirdzniecības zīmolu «Elektrum» uzsākot dabasgāzes tirdzniecību juridiskajiem klientiem Latvijā. Šis solis ir sperts līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā šā gada 3.aprīlī un atbilstoši koncerna stratēģijā definētajiem mērķiem. «Latvenergo» ilgstoši ir lielākais dabasgāzes patērētājs Latvijā, gadā izlietojot aptuveni 40% no visa gāzes patēriņa valstī. Brīvais dabasgāzes tirgus ir iespēja Latvijas lielākajai energokompānijai ar vēsturiski uzkrātu lietotāja un tirgotāja kompetenci paplašināt savu komerciālo darbību, sākot individuālu līgumu slēgšanu par dabasgāzes piegādi arī citiem patērētājiem.

«Latvenergo» koncerns 2017.gada pirmajā pusgadā savās ražotnēs ir saražojis 3147 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas salīdzinājumā ar 2016.gada pirmajiem sešiem mēnešiem ir par 29% vairāk. To galvenokārt veicināja izstrādes apjoma pieaugums Daugavas HES, kas ir pieaudzis par 55%.

«Latvenergo» saražotais elektroenerģijas apjoms atbilst 89% no kopumā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoma (2016.gada pirmajā pusgadā - 61% no pārdotā). Koncerna ražošanas aktīvu elastība, kombinējot to ar reģiona importa iespējām, un cenu risku vadība, piesaistot elektroenerģijas finanšu instrumentus, veicina elektroenerģijas cenas Baltijā tuvināšanos Ziemeļvalstu līmenim un tās stabilitāti ilgtermiņā.

«Latvenergo» tradicionāli ir lielākais siltumenerģijas ražotājs Latvijā, šī gada pirmajā pusgadā saražojot vairāk nekā pērn - 1574 GWh siltumenerģijas. Salīdzinoši aukstāki laika apstākļi un garāka apkures sezona veicinājusi par 3% lielāku izstrādi Rīgas TEC (1420 GWh), kā arī Liepājas ražotnēs, kas kurināmajam pārsvarā izmanto šķeldu, un mazajās stacijās saražotais apjoms ir pieaudzis par 5% un ir 154 GWh.

Pārskata periodā klientiem Baltijā kopumā «Latvenergo» koncerns pārdevis 3541 GWh elektroenerģijas: Latvijā 2359 GWh, Lietuvā - 695 GWh un Igaunijā - 487 GWh. Ārpus Latvijas kopējais klientu skaits ir stabils un pārsniedz 35 000, viņiem tiek pārdota aptuveni viena trešdaļa no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma. «Latvenergo» saglabā Baltijā lielākā elektroenerģijas tirgotāja pozīcijas.

Kopējais investīciju apjoms 2017.gada sešos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, palielinājies par 13,2 miljoniem eiro jeb 17% un ir 92,8 miljoni eiro. Pieaugumu sekmēja lielākas investīcijas ražošanas un pārvades segmentos.

Aptuveni divas trešdaļas no kopējām investīcijām veiktas tīklu aktīvos. Būtiski «Latvenergo» koncerna investīciju projekti ir Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija, kas nodrošinās to darbību nākamos 40 gadus, «Kurzemes loks», kas ievērojami paaugstina energoapgādes drošumu Kurzemē un Latvijā un vēl vairāk integrē Baltijas valstis Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, kā arī Trešais elektropārvades tīkla starpsavienojums starp Igauniju un Latviju, kas ir būtisks nākotnes elektroenerģijas pārvades infrastruktūras objekts visam Baltijas reģionam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu