«Eurostat»: Latvijā trešajā ceturksnī bijis devītais lielākais darbaspēka izmaksu pieaugums ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar jūliju-septembri pērn, pieauga par 5,2%, kas ir devītais augstākais rādītājs starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina ES statistikas biroja «Eurostat» jaunākie dati.

Lielākais darbaspēka izmaksu pieaugums trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu reģistrēts Rumānijā - par 16,5%, kam sekoja Ungārija (+12,6%), Bulgārija (+10,7%), Igaunija (+8,6%), Lietuva (+7,9%), Slovākija (+7,3%), Čehija (+7%) un Slovēnija (+6,8%).

Savukārt darbaspēka izmaksu samazinājums reģistrēts vienīgi Somijā (-3%) un Portugālē (-1,1%).

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas otrajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 2,1%, bet eirozonā pieaugums bija par 1,6%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES trešajā ceturksnī gada izteiksmē pieauga par 2%, bet eirozonā kāpums bija par 1,5%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas jūlijā-septembrī bija 4,9% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 8,6%, bet Igaunijā - 8,2%.

Savukārt būvniecībā ES vidējās darbaspēka izmaksas stundā jūlijā-septembrī gada izteiksmē palielinājās par 2,5%, bet eirozonā - par 2,1%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu palielinājums par 2,5%, Lietuvā - par 8,7%, bet Igaunijā - par 11,5%.

Trešajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 2,6%, bet eirozonā par 2,1% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 3,7%, Lietuvā - par 9,5%, bet Igaunijā - par 9,6%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu