Inovatīvs risinājums lauksaimniecībā – iespēja laukus uzmanīt ar satelīta palīdzību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Polijā izveidota inovatīva iespēja – plašu lauksaimniecības platību uzraudzība no gaisa. «SatAgro» izveidots 2013.gadā, sniedzot lauksaimniekiem, kuri apstrādā plašus laukus, atbalstu platību uzraudzībā.

Izmantojot «SatAgro», lauksaimniekiem tiek dots daudz plašāks priekšstats par to, kurās vietās un cik daudz nepieciešams mēslojums un cita lauksaimniecībā izmantojamā ķīmija.

«SatAgro» veidojis polis Przemyslovs Zelazowski, kurš absolvējis universitāti Varšavā, bet vēlāk studējis Oksfordā. Tieši pateicoties Eiropas Savienības finansējumam viņam bija iespēja atgriezties dzimtenē, lai tur turpinātu Oksfordā sākto programmu, piedāvājot pakalpojumus vietējiem lauksaimniekiem.

Foto: Publicitātes

Ideja par programmu dzima 2013.gadā, bet pirmā versija plašākai sabiedrībai tikai piedāvāta divus gadus vēlāk – 2015.gada aprīlī. Kopš tā laika uzņēmums piedzīvojis lielu izaugsmi un tagad tajā strādā 11 darbinieki.

Programmu iespējams izmēģināt bez maksas un pašlaik to «testē» vairāki simti lietotāju. Lietojumprogrammā nepārtraukti tiek pielietotas jaunas funkcijas, piemēram, mēslojuma lietojuma kartes kas ir saderīgas ar lauksaimniecības mašīnām.

Ar programmas palīdzību iespējams regulēt izkliedētājus un mēslojuma izplatītājus, tāpat pieejami dati par veģetāciju un laika apstākļu izmaiņām.

«SatAgro» izstrādātāji norāda, ka ar pakalpojuma palīdzību iespējams krasi palielināt iegūto labības apjomu no viena hektāra, kā arī samazināt izmaksas, kuras veido mēslojums un lauksaimniecības ķīmija. Pakalpojums nodrošina arī to, ka mazāk kaitīgu vielu nonāk augsnē, jo tās tiek lietotas precīzāk.

Foto: Publicitātes

«SatAgro» izmanto ES Kopernikas programmas un NASA satelītu datus.

««SatAgro» ļauj lauksaimniekiem gūt labumu, vienlaicīgi uzlabojot lauksaimniecības efektivitāti, samazinot spiedienu uz apkārtējo vidi,»norāda uzņēmuma vadība.

Pakalpojums ir ieguvis vairāku personu uzticību gan no privātām, gan no valstij piederošām saimniecībām. Pašlaik uzņēmumam ir gandrīz piecdesmit līgumi ar lielām saimniecībām, galvenokārt Polijā un Čehijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu