Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Baltijas valstīs pieauga par 20%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Elektroenerģijas cenas aizvadītajā nedēļā uzrādījušas kāpumu visā Baltijas reģionā, vidējai elektroenerģijas cenai tajā pieaugot par 20% līdz 35,86 eiro par megavatstundu, liecina biržas informācija.

Latvijā un Lietuvā cenas bijušas vienādā līmenī, paaugstinoties par nedaudz vairāk nekā 20% un sasniedzot 35,99 eiro par megavatstundu, bet Igaunijā kāpums bija 20% apmērā, vidējai cenai sasniedzot 35,61 eiro par megavatstundu.

Kā aģentūrai LETA skaidroja AS «Latvenergo» pārstāvji, cenu kāpums bijis novērojams arī citos «Nord Pool» tirdzniecības apgabalos, kam galvenie cēloņi bijuši straujš patēriņa apjoma pieaugums visā «Nord Pool» biržas reģionā līdz ar gaisa temperatūras krišanos. Papildus zemajām gaisa temperatūrām arī nokrišņu apjoms Skandināvijā samazinājās.

Patēriņa apjoms Baltijas valstīs uzrādījis strauju kāpumu, kopumā sasniedzot 604 gigavatstundas (GWh), kas ir par 11% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Straujākais kāpums novērots Igaunijā - par 13% līdz 191 GWh, bet Lietuvā un Latvijā kāpums bija 10% apmērā līdz 256 GWh Lietuvā un 157 GWh Latvijā.

Izstrādes ziņā ievērojamākais kāpums bijis Latvijā - par 21% līdz 238 GWh. To veicināja gan joprojām pieaugošais Daugavas HES izstrādes apjoms - par 3% līdz 164 GWh, gan tieši Rīgas TEC darbība, kur izstrāde pieaugusi vairāk nekā sešas reizes un sasniegusi 41 GWh. Igaunijā arī fiksēts izstrādes pieaugums - par 14% līdz 240 GWh, bet Lietuvā fiksēts kritums 10% apmērā līdz 74 GWh. Baltijas valstīs kopumā pieaugums 13% apjomā - līdz 552 GWh.

Latvijā saglabājies ievērojams izstrādes pārsvars, aizvadītajā nedēļā saražojot par 52% vairāk elektroenerģijas, nekā valstī patērēts, kas sekmīgi realizēts «Nord Pool» biržā. Arī Igaunijā bilance bijusi pozitīva, saražojot par 25% vairāk elektroenerģijas nekā patērēts, bet Lietuvā saražoti vien 29% no iekšzemes patēriņa. Baltijas valstīs kopumā bilance uzlabojusies, un reģionālais izstrādes apjoms bijis 91% attiecībā pret patērēto.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laika apstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas.

Elektroenerģijas cena ir viena no četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroapgādes gala tarifu. Tajā iekļauti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Nord Pool» tirdzniecību veic 380 dalībnieku no 20 valstīm - 2016.gadā kopējais biržas apgrozījums bija 505 teravatstundas elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu