ZM prasīs «Latvenergo» skaidrojumu par elektroenerģijas sadārdzināšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Zemkopības ministrija (ZM) plāno prasīt energokompānijas «Latvenergo» skaidrojumu saistībā ar Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķinu sadārdzināšanos, sacīja Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

«Mēs runājām par tikšanos ar «Latvenergo«. Būs konkrēti rēķini un tad mēs paprasīsim arī konkrētu skaidrojumu. Pagājušajā gadā mums bija tikšanās un viņi solīja, ka tādu [cenu] kāpumu nebūs. Pēc tikšanās mēs domāsim, ko tālāk darīt,» sacīja Arnītis, piebilstot, ka tikšanās ar «Latvenergo» varētu notikt jau šonedēļ.

Viņš piebilda, ka ZM iepriekš ar «Latvenergo» bija vienojusies, ka nesezonas laikā zemnieks var atteikties no lielās elektrības jaudas, bet aktīvās sezonas, piemēram, graudu ražas novākšanas laikā, kad nepieciešams darbināt graudu kaltes, zemniekam būs iespēja pieslēgt lielāku elektrības jaudu. Pretēji vienošanai, ZM no zemniekiem saņēmusi signālus, ka kopš šā gada janvāra iespēja samazināt jaudu daļēji uz laiku netiek piedāvāta - vairākkārtēja lielāku elektrības jaudu pieslēgšana un atslēgšana esot maksas pakalpojums.

Arnītis nevarēja atbildēt, vai ZM aicinās Ekonomikas ministriju (EM) pārskatīt grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredzēja no šā gada 1.janvāra mainīt obligātās iepirkuma komponentes (OIK) finansēšanas modeli. No sākuma ir jānovērtē aktuālā situācija saistībā ar zemnieku elektrības rēķiniem, iekams lemt par tālāku rīcību.

Arnītis atzina, ka daudziem lauksaimniekiem lielāki elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī janvārī ir izraisījuši šoku un ZM saņem arvien vairāk ziņu no lauksaimniekiem saistībā ar šo situāciju. «Mūsu rīcībā ir vairāki tādi rēķini, kuros cenu kāpums nav izskaidrojams,» teica Arnītis, piebilstot, ka vienlaikus ir arī rēķini, kuros nav šī būtiskā pieauguma.

Jau ziņots, ka Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām obligātās iepirkuma komponentes finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā «jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem», kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota, iepriekš informēja «Zemnieku saeima».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu