No jūlija būs pieejamas attālinātas notāru konsultācijas videorežīmā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

No 1. jūlija Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā «www.latvijasnotars.lv» konsultācijas pie notāra varēs notikt videorežīmā, tādējādi notariālās darbībās veicot attālināti, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes pārstāve Liene Krīvena.

Šāda metode ieviesta, lai nevienam, kurš, piemēram, atrodas ilgstošā prombūtnē ārvalstīs, nebūtu jāmēro ceļš uz Latviju, lai izdotu kādam pilnvaru rīkoties viņa interesēs - risināt ar īpašuma apsaimniekošanu saistītus jautājumus vai saņemt pastā korespondenci un citus pakalpojumus.

Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kurā ir ieviests šāds tiešsaistes pakalpojums, skaidroja Krīvena.

«Līdz šim daudzas, tostarp ļoti svarīgas, juridiskas lietas cilvēki, iespējams, nenokārtoja, jo, kā tas bieži dzīvē mēdz būt, nekad nesanāca laika. Videokonsultācijas iespēja padarīs notārus vēl pieejamākus brīžos, kad tas nepieciešams. Īpaši aktuāli tas būs tiem aptuveni 200 000 cilvēku kuri dzīvo un strādā ārpus Latvijas. Taču arī tiem Latvijas iedzīvotājiem kuriem nav iespēju vai vēlēšanās mērot ceļu līdz notāra birojam, tā būs papildu ērtība. Ieguvēji nenoliedzami būs arī uzņēmēji, kas turpmāk varēs attālināti kārtot lietas, kurās nepieciešama notāra iesaiste. Un biznesā operativitāte ir svarīga. Notāra pakalpojumi attālināti – tā ir tikai un vienīgi mūsdienu tendenču diktēta nepieciešamība, un šāda laikmetīga pieeja bija neizbēgama arī juridiskajās profesijās un tieslietu sistēmā,» norādīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Pieteikšānās videokonsultācijai iespējama, portāla «www.latvijasnotars.lv» sadaļā «Meklēt notāru» izvēloties jebkuru notāru un atzīmējot, ka būs nepieciešama, piemēram, tiešsaistes pilnvara. Lai videokonsultācija varētu notikt, nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, vebkamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka.

Konsultācija tiešsaistē maksās tikpat, cik konsultācija klātienē -10,96 eiro stundā. Norēķināties par attālināti saņemtajiem pakalpojumiem varēs, izmantojot jebkuru banku. «Jebkuri elektroniskie rīki tiek radīti, lai būtu ērtāk, un Latvijas zvērinātu notāru videokonsultācijas gadījumā tas būs arī lētāk, jo, pirmkārt, ietaupīs cilvēka laiku un, otrkārt, nodrošinās visu procesu vienuviet, tostarp dokumentu nogādāšanu citās institūcijās, piemēram, zemesgrāmatā un citās vietās,» skaidroja Skrastiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu