Efektīvāk kontrolēs ārvalstu autopārvadātāju pieļautos pārkāpumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz efektīvāk kontrolēt ārvalstu autopārvadātāju pieļautos pārkāpumus.

Pašreizējais tiesiskais regulējums pieļauj iespēju ārvalstu pārvadātājiem izvairīties no piemērotā naudas soda samaksas, un pastāv grūtības ierobežot tādu autopārvadājumos iesaistītu transportlīdzekļu dalību ceļu satiksmē, kuriem nav novērsti konstatētie pārkāpumi.

Lai situāciju risinātu, Iekšlietu ministrija sagatavojusi vairākus uzlabojumus Ceļu satiksmes likumā. Izmaiņas paredz, ka autopārvadājumus kontrolējošai amatpersonai būs tiesības noformēt protokolu-lēmumu par ārvalstu pārvadātāja izdarītu pārkāpumu par naudas soda uzlikšanu bez tā klātbūtnes, vienlaicīgi nepieciešamības gadījumā piemērojot kādu no nodrošinājuma līdzekļiem.

Lai novērstu pārkāpumu un nodrošinātu naudas soda izpildi, amatpersona kā nodrošinājuma līdzekli varēs aizturēt transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus, aizturēt transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes un uzlikt transportlīdzeklim imobilizatoru. Turklāt vienlaikus būs iespējams piemērot vairākus nodrošinājuma līdzekļus.

Līdz pārkāpuma novēršanai, piemēram, kravas pienācīgai nostiprināšanai, faktiskās masas pārsvara novēršanai vai transportlīdzekļa vadīšanas laikposma nodrošināšanai transportlīdzekļa tālāka kustība nebūs pieļaujama.

Par noformēto protokolu-lēmumu un nodrošinājuma līdzekli amatpersona ārvalstu pārvadātājam paziņos e-pasta veidā, kā arī informēs transportlīdzekļa vadītāju pārkāpuma konstatēšanas vietā.

Lēmums par naudas soda uzlikšanu stājas spēkā līdz ar paziņojumu par protokolu-lēmumu nosūtīšanu un ārvalstu pārvadātājiem piemērotie naudas sodi samaksājami nekavējoties. Sodu var nomaksāt bezskaidras naudas norēķinu veidā, tostarp, izmantojot mobilos «point of sale» terminālus. Ar tiem aprīkoti Valsts policijas operatīvie transportlīdzekļi.

Lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, kā arī vienveidīgu praksi pārkāpumu novēršanas izpildei ceļu satiksmes un autopārvadājumu jomā, likuma grozījumi nosaka vienlīdzīgus nosacījumus kā ārvalstu, tā nacionālajiem pārvadātājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu