Straujuma: lai arī šogad IKP prognozes tiek samazinātas, nākamgad izaugsme būs spēcīgāka

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai arī šā gada Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes tiek samazinātas, nākamgad izaugsme atkal kļūs spēcīgāka, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

«Budžetu [2015.gada] mēs veidojām ar IKP izaugsmes prognozi 2,8%. Aprīlī mēs to precizējām līdz 2,1%. Eiropas Komisijas prognoze tagad ir 2,3%. Šī prognoze vienalga ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā (ES),» sacīja Straujuma.

Uz jautājumu, vai ģeopolitiskā situācija nevar izraisīt vēl kādas prognožu pārskatīšanas uz leju, premjera atzīmēja, ka bizness jaunajai situācijai jau ir sācis pielāgoties. «Es domāju, ka bizness savā attīstībā jau ir pagriezies uz citiem tirgiem. Ir Ķīnas tirgus, kurā sertifikātus ir nokārtojuši jau desmit piena pārstrādes uzņēmumi, būs zivis. Nākamajā gadā Latvijas IKP prognoze ir 3,2%, kas nozīmē jau lielāku izaugsmi. Bizness ir ļoti ātri pārorientējies uz citiem tirgiem un visu cieņu biznesam,» teica Straujuma.

Viņa arī atzīmēja, ka ekonomikas izaugsme svarīgi būs ES fondu un Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera investīciju plāna finansējuma apgūšana. «Ja mēs runājam tālāk par ekonomiku, tad ļoti svarīgi ir paātrināt ES fondu pieejamību. Tāpat ir tā saucamais Junkera plāns. Finansējums ir, bet ir neciešami arī projekti,» norādīja valdības vadītāja.

Jau vēstīts, ka EK jaunākajās makroekonomikas prognozes, samazinājusi IKP pieauguma prognozi Latvijai šogad līdz 2,3% līdzšinējo 2,9% vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu