«Latvenergo»: Dabasgāzes tirgus atvēršana palielina siltuma patēriņa prognozēšanas nozīmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dabasgāzes tirgus atvēršana palielina siltuma patēriņa prognozēšanas nozīmi, pavēstīja AS «Latvenergo» ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Viņš atgādināja, ka «Latvenergo» šā gada jūlijā sevi pieteica dabasgāzes tirgū. «Mēs paši dabasgāzi iegādājamies un piegādājam līdz savām stacijām, nodrošinām balansēšanu, veicam visu operāciju kopumu. Tas ir sarežģīts process. «Latvenergo» Komercdispečeru dienests, kas līdz šim strādāja elektroenerģijas tirdzniecībā, tagad veic arī dabasgāzes tirdzniecību, analizējot katras stundas kurināmā pirkšanu un pārdošanu,» pauda Kuņickis.

Energokompānijas pieredze dabasgāzes tirgū rāda, ka nākotnē galvenais jautājums būs pareizākā piegādes veida izvēle - piegādāt gāzi līdz stacijām pastarpināti, izmantojot Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, vai tieši pa cauruļvadiem. Šajā procesā svarīga ir gala cena, kurai jābūt konkurētspējīgai, kā arī, strādājot elektroenerģijas tirgū, jāplāno optimālais laiks, kad elektroenerģijas cena būs augsta, lai sekmīgi strādātu tirgū.

Pēc Kučinka paustā, risinājumi visa procesa sabalansēšanai un optimizācijai prasa daudz jaunu zināšanu un spēju, taču «Latvenergo» nodrošinājis dabasgāzes portfeli visai nākamajai apkures sezonai - rīdzinieki var būt droši, ka saņems siltumenerģiju.

«Izvērtējot siltumapgādes un dabasgāzes tirgu kopumā, būtiskākais šajā procesā ir pēc iespējas precīzāka prognozēšana, ko var risināt ar IT sistēmām un programmām. Siltuma slodze mainās galvenokārt atkarībā no diviem parametriem - ārgaisa temperatūras un iedzīvotāju paradumiem, kad tie sāk izmantot siltumapgādi. Šo parametru prognozēšana un optimizēšana ir svarīgs uzdevums. Jāpanāk, lai būtu pēc iespējas mazāka starpība un nobīde siltuma prognozei un faktiskajam siltuma pieprasījumam. Lai nodrošinātu labāko un konkurētspējīgāko cenu, esam radījuši prognozēšanas programmu, kura analizē vēsturiskos datus un jaunāko informāciju, sniedz ziņas par potenciālo siltumslodzi, ņem vērā dabasgāzes izmaksu izmaiņas atkarībā no patērētā apjoma, kā arī balansēšanu,» klāstīja energokompānijas ražošanas direktors.

Viņš pastāstīja, ka «Latvenergo» ir kopīgs projekts ar Rīgas Tehnisko universitāti programmas izstrādē, kur prognozēšanā sasniegta 95% precizitāte, taču joprojām turpinās darbs, lai šo rīku padarītu precīzāku - prognozēšanas kļūdas rada papildu izmaksas.

«Šobrīd dabasgāzes patēriņa balansēšanas izmaksas Baltijas valstīs ir dažādas. Latvijā kopumā šīs izmaksas ir lielākas. Tāpēc Latvijā dabasgāzes patērētāji - elektrostacijas - ir sliktākā situācijā nekā konkurenti ārvalstīs. Ir nepieciešams izveidot kopīgu dabasgāzes tirgu ar kopīgiem, harmonizētiem nosacījumiem, līdzīgi «Nord Pool» elektrības tirgum. Raugoties nākotnē, «Latvenergo» uzskata, ka centralizētajā siltuma apgādes tirgū maksimāli jāizmanto koģenerācija un pilnībā jāsniedz rīdziniekiem iespēja izmantot lētāko saražoto siltumenerģiju, kā arī jāuzlabo siltuma patēriņa un dažādu procesu prognozēšanas precizitāte,» stāstīja Kuņickis.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu