Eksperts: Lielajiem valsts uzņēmumiem būtiska daļu apgrozījuma jāiegulda izpētē un attīstībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Latvijā izsenis ir problēma ar investīcijām izpētē un attīstībā, un šo problēmu varētu risināt lielo valsts uzņēmumu būtiskas investīcijas šajā virzienā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) 19.gadskārtējā konferencē sacīja mobilo sakaru operatora «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) valdes loceklis Ingmārs Pūķis.

«Domājot par tiem uzņēmumiem, kas varētu veicināt investīcijas izpētē un attīstībā jāsaka, ka liela daļa uzņēmumu ir mazi, tie nevar to atļauties. Daudzi lielie uzņēmumi atkal ir ārvalstu uzņēmumi un savu izpētes un attīstības naudu tērē citur, tāpēc atliek lielie vietējie uzņēmumi, kuri daudzi ir valsts uzņēmumi,» sacīja Pūķis.

Viņš norādīja, ka lielajos valsts uzņēmumos ir neierasti ieguldīt naudu lietās, kurām nevar nosaukt precīzu atdevi, tāpēc būtu svarīgi padarīt par normu, ka lielie valsts uzņēmumi iegulda būtisku daļu no sava apgrozījuma izpētē un attīstībā. «Tas uzreiz pieslēgtu Latvijas inovāciju apritei lielu skaitu labi apmaksātu un izglītotu cilvēku, kas citādi pašlaik ir izslēgti no šīs jomas,» piebilda LMT pārstāvis.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā norisinājās LIKTA 19.gadskārtējā konference, kuras galvenā tēma bija «Latvija ceļā uz viedvalsti - datos balstīta pārvalde un ekonomika».

LIKTA ir profesionāla nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998.gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari - informācijas tehnoloģiju un programmatūras jomu, telekomunikācijas un pakalpojumu sektoru. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības attīstību, IKT izglītības pilnveidi un nozares izaugsmi Latvijā. LIKTA apvieno nozares organizācijas un uzņēmumus, kā arī individuālos biedrus un citas asociācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu