Briedrība: Mazajām alus darītavām realizācijas apmēri šogad varētu saglabāties pērnā gada līmenī vai nedaudz pieaugt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mazajām alus darītavām realizācijas apmēri šogad varētu saglabāties pērnā gada līmenī vai nedaudz pieaugt, aģentūrai LETA prognozēja biedrības «Latvijas Alus darītāju savienība» vadītājs un alus darītavas «Bauskas alus» valdes loceklis Vladimirs Barskovs.

«Sliktākajā gadījumā realizācijas apmēri varētu saglabāties pagājušā gada līmenī vai arī būs pieaugums,» sacīja Barskovs. Viņš paskaidroja, ka mazo alus darītavu realizācijas apmēri šogad būs pērnā gada līmenī, ja akcīzes nodokļa likmes alum palielināšana negatīvi iespaidos patēriņu. Ja tā nenotiks, realizācijas apmēri augs apmēram 3-5% robežās.

Viņš pastāstīja, ka Latvijas Alus darītāju savienībai marta beigās plānota kopsapulce, kurā precīzāk iezīmēs to, kāds būs šis gads.

Vienlaikus viņš piebilda, ka šā gada sākumā mazo alus darītavu realizācijas apmēri ir nedaudz pieauguši salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Ir cerība, ka izaugsmes tendence saglabāsies, neraugoties uz akcīzes nodokļa likmes palielināšanu alum, jo Latvijā aizvien ir zemāka likme nekā Lietuvā un Igaunijā. Tomēr, tā kā ik gadu samazinās starpība starp akcīzes nodokļa likmēm Latvijā un kaimiņvalstīs, Latvijas alus realizācijas apmēri pierobežā šogad nebūs lielāki kā pērn, bet labākajā gadījumā saglabāsies pērnā gada līmenī.

Barskovs uzsvēra, ka mazās alus darītavas arī šogad plāno aktīvi turpināt attīstīties. Arī mazo alus darītavu skaits ik gadu aug. Ja vēl pirms dažiem gadiem Latvijā bija 14, 16 mazās alus darītavas, tad patlaban to skaits ir sasniedzis 46. Konkurences pieaugums sekmē izaugsmi.

«Jūtam, ka konkurence kļūst stiprāka, un redzam, ka parādās jaunas šķirnes alus. Visām mazajām alus darītavām ir jādomā par sortimenta paplašināšanu, atjaunošanu,» sacīja Barskovs. Viņš piebilda, ka arī «Bauskas alus» ik gadu attīstībā investē vismaz 100 000 eiro no saviem līdzekļiem, bet pērn attīstībā ieguldīja pat 600 000 eiro.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka «Bauskas alus» 2016.gadā strādāja ar 5,018 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 11,6% - līdz 492 076 eiro. Kompānijas 2017.gada rezultāti vēl nav publiskoti.

«Bauskas alus» ir reģistrēts 1999.gadā, un tā pamatkapitāls ir 786 996 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Latvijā reģistrētā kompānija «BA Holdings». «Bauskas alus» ražo alu, bezalkoholiskos iesala dzērienus «Veselība», «Porteris», tējas sēnes dzērienu «Dr. Kombucha» un dabīgi raudzētu kvasu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu