Kučinskis: Čaulas kompāniju skaits jau strauji samazinās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Jau pirms jaunā regulējuma pieņemšanas čaulas kompāniju skaits strauji samazinās, šodien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers uzsvēra, ka valdībā ir vienprātība par čaulas kompāniju ierobežošanu. Šī politika tiks īstenota, piekāpšanās vai valdības pozīcijas mīkstināšana nenotiks, piebilda valdības vadītājs.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pašlaik pārrunā plānotās izmaiņas ar bankām, un čaulas kompāniju skaits samazinās diezgan strauji, to «ar katru nedēļu paliek arvien mazāk», sacīja Kučinskis.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik nav informācijas, ka kāda banka plānotu pašlikvidāciju, izņemot «ABLV Bank».

Kā ziņots, Ministru kabinets uz nedēļu atliks jautājumu par čaulas kompāniju ierobežošanu, jo nepieciešams tajā iestrādāt stingrākas prasības. Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā, iesaistītās puses likuma grozījumus atbalsta, bet valdība par tiem lems nākamnedēļ, jo likumprojektu plānots papildināt ar vēl vienu iniciatīvu - izveidot sadarbības platformu starp bankām un tiesībsargājošajām institūcijām.

Iepriekš tika plānots, ka Saeimā likuma grozījumi pirmajā lasījumā tiks pieņemti 15.aprīlī, bet 26.aprīlī - otrajā lasījumā.

Patlaban, atbilstoši normatīvajam regulējumam par čaulas kompāniju uzskatāms uzņēmums, kuram nav pierādāma saistība ar faktisku saimniecisko darbību un kompānijas darbība veido mazu vai neveido nekādu ekonomisko vērtību, kā arī uzņēmumi, kas nesagatavo un neiesniedz pārraudzības institūcijām gada finanšu pārskatus par savu darbību un kuriem nav fiziskas darbības vietas, bet tikai pasta kastīte vai saziņas adrese.

LETA jau rakstīja, ka Ministru prezidenta vadītā Finanšu sektora attīstības padome 21.martā atbalstīja čaulas kompāniju aizliegšanu.

Pēc FKTK datiem, starp Latvijas banku klientiem visvairāk ir Apvienotajā Karalistē reģistrētas čaulas kompānijas. Apvienotajā Karalistē reģistrēti 32% no kopumā Latvijas bankās esošo čaulas kompāniju skaita.

Tai seko Britu Virdžīnas, kur reģistrēts 18,1% no Latvijas bankās esošajām čaulas kompānijām, Beliza - 7%, Kipra - 6,8%, Seišelu salas - 6,6%, Honkonga - 6,4%, Panama - 6% un pārējās valstis - kopumā 17,2%.

Vienlaikus FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja atzīmēja, ka, neiekļaujot «ABLV Bank», kuras akcionāri nolēmuši sākt bankas pašlikvidāciju, kā arī piecas ārvalstu banku filiāles Latvijā, 2018.gada februāra beigās starp Latvijas banku klientiem bija 17 107 čaulas kompānijas. Savukārt iepriekš FKTK vēstīja, ka, iekļaujot «ABLV Bank», čaulas kompāniju skaits ir 26 081.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu