No 2016.gada sāks paaugstināt pensionēšanās vecumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sākot ar 2016.gadu, pakāpeniski paaugstinās pensionēšanās vecumu, līdz tas 2021.gadā sasniegs 65 gadus, to paredz šodien valdības akceptētie grozījumi likumā "Par valsts pensijām".

Kā informēja Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče, likumprojekts paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem gan vīriešiem, gan sievietēm.

Pensionēšanās vecums pieaugs arī cilvēkiem ar atvieglojumiem

Pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma, - piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem, politiski represētiem cilvēkiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. Arī šiem cilvēkiem pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs, sākot ar 2016.gadu, līdz 2021.gadā tas sasniegs 60 gadus.

Jo lielāks darba stāžs, jo lielāka pensija

Tāpat ar 2016.gadu paaugstinās arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem. LM uzsver, ka ilgāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensiju.

Atbilstoši likuma grozījumiem cilvēkam uz laiku tiks pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa, ja tās saņēmējs, pārtraucot darba attiecības, būs izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu. Šobrīd bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt vienlaikus arī ar citiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, kā, piemēram, izdienas un vecuma pensiju, slimības pabalstu, atlīdzību par darbspēju zaudējumu.

Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu laulātā nāves gadījumā

Ņemot vērā, ka šobrīd valsts pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņu pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir izdienas pensijas saņēmējs, nav tiesību uz vienreizēja pabalsta saņemšanu, likuma grozījumos tiesības uz minēto pabalstu ir paredzētas arī izdienas pensijas saņēmējam.

Patlaban tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu