Budžetu konsolidēs par 122 miljoniem, ja piekritīs aizdevēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien vienojusies par 2012.gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā. Kā informēja premjers Valdis Dombrovskis, šis konsolidācijas apjoms ar rezervi ļaus izpildīt nākamā gada valsts budžeta deficīta mērķi - 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Savukārt pēc finanšu ministra Andra Vilka (V) prognozēm valdības lemtais konsolidācijas apjoms nākamgad ļaušot nodrošināt budžeta deficītu pat ļoti tuvu 2% no IKP, kas ir krietni labāks rādītājs nekā Māstrihtas kritērijos noteiktie 3%.

Konsolidācijas plāns paredz papildu 28,7 miljonu latu ieņēmumus no ēnu ekonomikas apkarošanas un no nodokļu iekasēšanas uzlabošanas. Šajā pozīcijā klāt nāks arī nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas.

Arī ceļu uzturēšanai tiks mazāk

Izdevumu daļā apstiprināti pasākumi teju 48 miljonu latu apmērā, kas saistīti ar dažādu izdevumu samazināšanu. Tostarp Aizsardzības ministrijas projektu par kuģa iepirkumu iecerēts īstenot jau šogad, lai tādējādi ietaupītu līdzekļus nākamgad, savukārt daļa no Latvijas Nacionālās bibliotēkas finansējuma pāries uz 2013.gadu. Samazinājumi paredzēti vairākās ministrijās, piemēram, autoceļiem, īpaši to uzturēšanai, rasts arī efektīvāks risinājums attiecībā uz finansējumu sabiedriskajam transportam. Nedaudz mazāka nākamgad būs valsts dotācija starptautiskajai lidostai "Rīga" un arī pašvaldībām ierobežos aizņemšanās apmēru, jo tās šo iespēju minimāli izmanto. Pēc Vilka teiktā, mēģināts arī rast risinājumu novērotajai neatbilstībai starp darba nespējas periodu un dažādām slimībām.

Savukārt pārējo konsolidāciju nodrošināšot, piemēram, emisijas kvotu pārdošana un ieņēmumi no fotoradariem.

Pagaidām sola nodokļus necelt

Vilks uzsvēra, ka nākamgad netiek paredzēts nodokļu pieaugums – ir tikai minimālas izmaiņas attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli, nedaudz palielinot ar nodokli apliekamo bāzi.

Ministrs arī atzina, ka budžeta konsolidācija neskars sociālos pabalstus un algas.

Runājot par pašvaldībām, Vilks atgādināja, ka ar tām panākta vienošanās par to, ka no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nākamgad pašvaldību budžetā nonāks 80%, bet valsts budžetā – 20%, arī valsts atbalsts garantētā minimālā ienākuma maksājumiem saglabāts. "No pašvaldību puses kopējais konsolidācijas apmērs ir tikai nedaudz vairāk kā trīs miljoni latu," viņš minēja.

"Manuprāt, ir ļoti konstruktīvs un pragmatisks piedāvājums, kuram nevajadzētu negatīvi ietekmēt tautsaimniecības izaugsmi vai citus rādītājus, salīdzinot ar citiem gadiem, kad bija pietiekami daudz nezināmā un dažādi šoka elementi. Šajā pēdējā konsolidācijā nekas tāds nav vajadzīgs. Vajadzīgs labs piedāvājums, un ceram, ka aizdevēji to novērtēs," klāstīja Vilks un pauda viedokli, ka Latvija tuvojas sekmīgam starptautiskā aizdevuma programmas noslēgumam.

Šis konsolidācijas apjoms gan vēl ir jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, tāpēc šodien nolemtajiem konsolidācijas pasākumiem vēl ir paredzētas koriģēšanas iespējas.

"Mēs ceram, ka aizdevēji šo konsolidācijas piedāvājumu novērtēs, jo no valdības puses tas ir pilnīgi adekvāts,"

Premjers ar aizdevējiem tiksies rīt pēcpusdienā

Ministru prezidents ar starptautiskajiem aizdevējiem atkal tiksies rīt, 9.novembrī, lai turpinātu sarunas par 2012.gada budžetu, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Tikšanās plkst.17 sāksies Ministru kabinetā.

Jau ziņots, ka pēdējā publiski izziņotā tikšanās vakar vēlu vakarā beidzās bez konkrētiem rezultātiem. Kā nepieciešamo nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjomu aizdevēji joprojām min 150-180 miljonus latu, bet vairākas Latvijas amatpersonas ir paudušas cerības par ievērojami mazāku konsolidācijas apjomu.

Darba devēji: Konsolidācijas skaitļi ir satraucoši

Sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl turpināsies, bet izskanējis, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjoms būs 150-180 miljoni latu. Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Meņģelsone šos skaitļus vērtē kā satraucošus.

Komentējot lielākās riska pozīcijas, ko valdība nākamā gada budžeta konsolidācijas kontekstā nedrīkstētu aiztikt, darba devēju pārstāve uzsvēra, ka nevajadzētu palielināt nodokļus. Līdzšinējais budžeta variants nodokļu celšanu neplānoja, un tas vērtējams pozitīvi. Meņģelsone arī izteicās, ka vairāk jādomā par ēnu ekonomikas apkarošanu valstī. Patlaban tās apjomi ir 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu