Kredītpiedzinēji nežēlo parādnieci - invalīdi (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda invalīde iekūlusies kredītu atmaksas parādos. Lieta nonākusi līdz tiesai, kas nolēma kopsummā no sievietes piedzīt vairāk nekā 6000 latu. Lai arī viņas invaliditātes pensija ir vien 74 lati mēnesī, tik un tā kredīti jāatmaksā, ieskaitot procentos aprēķināto summu, pirmdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Aizņemas naudu dažādās bankās

Pirms 20 gadiem Sandra bija darbspējīga un vesela. Toreiz aizņēmās naudu kredītā dažādās bankās, jo vajadzējis remontēt māju. Tajā pat ūdens neesot bijis. Sieviete aizņēmusies ne vien mājas remontam un ūdensvada ierīkošanai, bet arī dzīvokļa parādu un ārstniecības izdevumu segšanai slimnīcā, kad bija vajadzīga operācija.

Vēlāk Sandra zaudēja darbspējas, tādēļ kļuva par 2.grupas invalīdi. Lai arī iepriekš bija centusies ar bankām vienoties par iespēju atmaksāt parādus pēc atveseļošanās, lieta ātri vien nonāca tiesā un pie tiesu izpildītājiem.

«Es rakstīju arī tiesai par to, ka piekrītu pamatsummai, bet nepiekrītu procentiem,» norādīja Sandra. Viņas parādu nasta ir visai iespaidīga: no «Krājbankas» viņa aizņēmās 2505 latu, taču tagad šai bankai jāatdod 3910 latu; «Ge Money» bankā aizņēmās 1500 latu, bet jāatdod 2185 latu; «Parex» bankā paņēma patēriņa kredītu - 100 latus, kuru vietā jāatdod 150 latu.

Ja nebūtu lielie procenti un līgumsodi, invalīdei būtu jāatdod vien 4100 latu. Taču tagad viņai nāksies atdot vairāk nekā 6000 latu, neraugoties uz to, ka viņas invaliditātes pensija ir tikai 74 lati mēnesī. Sandra nosaka: «Es jau tādu summu, protams, negaidīju, bet tas radās līdz ar to, kamēr viņi sūtīja vēstulēs, kamēr viņi zvanīja un šantažēja ar saviem draudiem.»

Parādu summu var atskaitīt arī no invaliditātes pensijas

Uz tiesu izpildītājiem ilgi neesot bijis jāgaida. Sandra tagad dzīvojot vienās bailēs, ka no viņas jau tā niecīgās pensijas pāri paliks tikai daži lati vien. Ne tiesa, ne tiesu izpildītāji neesot ņēmuši vērā sievietes lūgumus un slimības vēstures aprakstu.

Kā «Tautas balsij» skaidroja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Edīte Olupe, drīkstot piedzīt kredītsaistību summas arī no tiem maksājumiem, kurus cilvēki saņem no VSAA, – no pensijām un dažādiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem, tajā skaitā arī no vecuma un invaliditātes pensijas.

Šāda norma esot spēkā jau vismaz desmit gadus. «Ja cilvēks saņem, piemēram, vairākus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, tad visi šie pakalpojumi summējas. Un tā likuma norma un prasība ir tāda, ka no cilvēka maksājumiem, ko viņš saņem no mūsu aģentūras, drīkst paņemt ne vairāk kā 30% no kopējās summas,» norādīja Olupe.

Ja ir vairāki kredīti un vairākas prasības, tad šie 30% proporcionāli sadalās starp tiesu izpildītājiem un kredīta devējiem. Olupe piebilda: «Ja mēs runājam par cilvēkiem, kas saņem invaliditātes pensiju, tad šeit ir arī viens ierobežojums, proti, summa, kurai cilvēkiem obligāti jāpaliek uz rokas, nedrīkst būt mazāka par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas šobrīd ir 45 lati.»

Jāizdzīvo ar 45 latiem mēnesī

Sandrai 25 lati jāmaksā par dzīvokli un vajag naudu arī zālēm. Sieviete izrēķinājusi, ka iztikai viņai dienā paliek aptuveni 30 santīmu. Turklāt privātpersonas maksātnespēju viņai arī nav iespēju prasīt ierosināt, jo arī tad viņai jābūt papildu līdzekļiem, ar ko samaksāt maksātnespējas administratoram un valsts nodevās.

Parādniece vienīgi varot būt droša par to, ka 45 latus mēnesī viņai neviens no invaliditātes pensijas neatskaitīs.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu