Vīrietis - romantiķis: nestabils partneris? (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apstākļi un situācijas, kas izraisa emocionālu pacilātību un sapņainību – tā vārdnīca skaidro romantikas jēdzienu, bez kā dzīve un īpaši attiecības šķistu pelēki drūmas. "Tas ir vieglums, draiskums, prieks, mīlestība, rūpes," min psiholoģe Ilze Āna, aicinādama katru aizdomāties, ar ko tam saistās romantika, kā vārdā pat nodēvēts vesels laikmets mākslā un mūzikā.

Šīs vīzijas varētu atšķirties, tomēr ikviens tajās spētu atpazīt alkas pēc mīļuma, maiguma, ieinteresētības un pozitīvām emocijām. Kādēļ tad nevairot un neļauties tām, uz ko vedina arī dabā notiekošais?

Būt devējam
Romantiskas jūtas nav pieskatāmas tikai pāra attiecībām. Šī rotaļīgā, mīlestības pilnā noskaņa itin viegli uzvirmo arī darbavietās un sabiedrībā kopumā, realizējas dzejas rindās, mūzikā un "meiteņu vakaros". Tomēr ilgtermiņa savienībā romantikai piemīt samērā izšķiroša nozīme, kas ne vien savelk divus kopā, bet turpina turēt.
"Kopdzīves būtība ir tajā, ka esam viens otram, tāpēc vajadzētu atrast, kas partnerim dod prieku, un darboties uz to, lai sagādātu viņam pārsteigumu. Būt radošam. Ja attiecības un otrs cilvēks man ir svarīgs, es centīšos," teic Ilze, norādīdama, ka romantisko jūtu uzturēšana, kas parasti sākumā nekādu piepūli neprasa, ir partneru abpusēja atbildība. Ja vien atbildēts jautājums, kāpēc viņi ir kopā.
"Sievietes parasti gaida, ka vīrietis attiecībās ienesīs romantiku, bet kāpēc lai viņš nestu, ja es nenesu," turpina I.Āna, piebilstot, ka šīm jūtām un noskaņai tomēr piemīt ciklisks raksturs un mainība: "Katru rītu kafija gultā vairs nav nekāda romantika, bet pieradums. Ja pēkšņi tās nav, izskan sašutuma pilns jautājums – kur mana kafija? Tāpēc domāju, ka romantika ir tādas kā putiņas pa virsu. Turklāt cilvēka personība ir mainīga, tā pilnveidojas. Neteikšu, ka mani aizrauj tās pašas lietas, kas 18 gados."
Just un saprast otru
Bildes, ko nozīmē romantika, katrs var veidot savas, tomēr jāmēģina "uztaustīt", vai tās uzrunās otru. "Jauneklis varbūt iedomājas, ka viņš iepriecinās meiteni, skaisti sapucējoties, nopērkot šampanieti un šokolādi, uzklājot galdu, sagādājot ziedus. Skan klusa mūzika, bet meitenē nav atsaukšanās," tēlo Ilze. "Jājūt un jāsaprot, ko otrs sagaida un ka tas, ko viņš dod, ir no sirds," papildina Ieva, ieskicējot arī vīrieša un sievietes uztveres atšķirības. "Manuprāt, ir liela daļa patiesības teicienā, ka sievietes mīl ar ausīm, bet vīrieši – ar acīm. Mums vajag šos vārdus, ka esam īpašas, savukārt viņiem patīk redzēt, ka sieviete ir priecīga un laimīga kopā ar viņu. Tas rada pozitīvas izjūtas.

Jāpiebilst, vīrietis ļoti novērtē, ka sieviete konkrēti pasaka un pat parāda, ko viņa vēlas saņemt, piemēram, kādus ziedus. Savukārt mēs mēdzam pukoties, kā viņš nesaprot, ka gribam kaut ko īpašu

," viņa raksturo.
"Bet gribas arī pārsteiguma momentu! Ja izsacīšu vēlmes un otrs tūlīt piepildīs, tā nebūs romantika, bet vajadzību apmierināšana. Romantisku noskaņu var radīt, ja partneris šīs norādes atceras pēc laika," piebilst kolēģe, atgādinot, ka sievietes ir emocionālākas, tāpēc viņām vairāk nepieciešami ārišķīgi uzmanības apliecinājumi. Taču nav teikts, ka tādēļ viņas būs vairāk apmierinātas. Turklāt romantikas pārlieku liela dāļāšana no vīriešu puses var izrādīties arī klupšanas akmens, norāda psiholoģes. "

Speciālisti apgalvo, ka vīrieši, kas ir ļoti ārišķīgi romantiski, nemēdz būt labi dzīves partneri, jo viņi iztērē visu enerģiju šīm izpausmēm.

Tas vairāk raksturīgs silto zemju stiprā dzimuma pārstāvjiem, un uz to bieži uzķeras mūsu sievietes. Tas liecina, ka mums pietrūkst apliecinājumu, cik mēs labas un skaistas."
Ne tikai ziedi un šampanietis
"Paēdiniet viens otru, iededziet uguni, dāviniet ziedus, ejiet dejot, pērciet šokolādi un šampanieti, sūtiet mīļas īsziņas, sagādājiet pēkšņus pārsteigumus," mudina Ilze, saucot darbības, kas ļauj radīt romantisku noskaņojumu. Galvenais, lai tas iepriecinātu un aizkustinātu otru, kaut pirmajā mirklī šķiet, tam nav nekāda sakara ar romantiku. "To nerada tikai skaisti saklāts galds un baltas sveces. Romantika nozīmē arī darīt kopā lietas, kas otram patīk, piemēram, doties tūrisma pārgājienā," viņa pārliecināta, atgādinot, ka šādi mirkļi, kuros uzplaiksnī romantika, spēj pāri veikli izvilkt no pieraduma. Vien atkal jāatceras, ka abiem partneriem jārūpējas par emocionālā pacēluma brīžiem attiecībās. "

Visumā iekārtots, ka piepildīšanās notiek dodot. Jo vairāk dodu, jo vairāk varu saņemt, jo tie ir kā vārti

," rezumē psiholoģe.
Nebūsim nevērīgi
Ilgvars, atrodas ieslodzījumā: - Pirms ieslodzījuma sešus gadus dzīvoju kopā ar mīļotu sievieti, ar kuru mums ir divi bērni. Neesam laulāti, jo vēl nebiju šķīries no savas pirmās sievas.  Ar ģimeni reti gājām pastaigās. Aizbildinājos, ka pēc darba esmu noguris, vēl jāpagatavo vakariņas, jāiedzer kāds aliņš. Tad jau vakars klāt, bet no rīta agri jāceļas. Arī brīvdienas pārsvarā pavadījām mājās.
Jauki pārsteigumi un ziedi mīļotai sievietei tika vienīgi īpašos svētkos, jo uzskatīju – kādi vēl pārsteigumi, ja  krīze. Arī mīļotā izskatījās nostrādājusies, nogurusi un nobažījusies par visu. Pēc tam vēl pārmetīs, ka esmu lieki naudu šķiedis par nevajadzīgām lietām.
Esmu pārliecināts, ka daudzi atrod līdzīgus iemeslus, lai kļūtu maksimāli vienaldzīgi, akli un neievērotu šo Dieva doto iespēju būt blakus saviem mīļajiem. 
Patlaban pie manas mīļotās durvīm reizi mēnesī pieklauvē puķu piegādātājs ar skaistu pušķi un pašgatavotu kartīti, ko iepriekš izsūtu trešajai personai, kas to visu noorganizē. Esmu viņu bildinājis, un drīz notiks kāzas cietuma telpās. To visu paveicu četru mēnešu laikā, kopš esmu ieslodzījumā. Tāpēc, mani mīļie, kamēr jums ir kājas un rokas un neesat piespiedu vai kā citādi šķirti no saviem tuvajiem, izdanciniet savas sievas, sabučojiet bērnus un apskaujiet sirmos vecākus. Gribētu, lai ziedu veikalos šodien būtu rindas, un pār jūsu mīļo vaigiem ritētu prieka asaras. Pārsteigumam obligāti nav jābūt dārgam, galvenā ir izdoma un fantāzija. Sākot ar krūzīti ar ģimenes foto, uzvaru konkursā, kur var saņemt divas biļetes uz kādu pasākumu, kaut kur paslēptu dāvaniņu vai parastu zīmīti, ko mīļotais cilvēks nejauši atrod savā kabatā, ar mīļiem un sen nedzirdētiem vārdiem. Jo interesantāk, jo patīkamāk otram! 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu