Pētījums: Kurš ir dumjāks - suns vai kaķis?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Diskusija par to, kurš tad ir gudrāks, kaķis vai suns, mūsdienu sabiedrībā kļūst arvien populārāka, tomēr līdz šim nav bijuši nekādi vērā ņemami un nopietni pierādījumi, kas vienu vai otru mīluli paceltu kaut kripatu tuvāk cilvēka intelektam. Tomēr tagad, apbēdinot visus peļu junkuru mīļotājus, jaunā pētījumā zinātnieki pierādījuši, ka suņi ir gudrāki par kaķiem, jo tiem smadzenēs ir vairāk neironu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Frontiers In Neuroanatomy», zinātnieki pierādīja, ka suņiem ir vismaz divas reizes vairāk šūnu smadzeņu reģionā, kas atbild par domāšanu, spriešanu, plānošanu un citām kompleksām darbībām.

Pētījums

ASV Tenesijas štata universitātes pētnieki arī apgalvo, ka neironu skaits šajā smadzeņu reģionā liecina par attiecīgās būtnes intelekta līmeni.

Apskatot sīkāk šo smadzeņu daļu, pētnieki noskaidroja, ka suņiem ir aptuveni 530 miljoni smadzeņu garozas neironu, savukārt kaķiem tikai 250 miljonu neironu. Salīdzinoši cilvēkam ir vidēji 16 miljardi smadzeņu garozas neironu.

«Es ticu, ka neironu skaits smadzeņu garozas rajonā nosaka to, cik attīstīts ir dzīvnieka mentālais stāvoklis, kā arī cik laba ir dzīvnieka spēja saprast likumsakarības, proti, paredzēt to, kas notiks, balstoties uz pagātnes pieredzes,» komentēja pētījuma autors Herkulano Hūzels (Herculano-Houzel).

Pētījuma ietvaros tika noskaidrots arī tas, ka lielāka smadzeņu masa nenozīmē to, ka tajās ir vairāk smadzeņu garozas neironu. Piemēram, zelta retrīvera smadzenēs ir vairāk smadzeņu garozas neironu nekā lāča smadzenēs, kaut arī retrīvera smadzenes ir trīs reizes mazākas.

Ja aplūko attiecību starp smadzeņu izmēru un neironu skaitu, tad visinteliģentākais dzīvnieks izrādās jenots. Lai arī šiem dzīvniekiem smadzenes ir tikpat lielas kā kaķiem, tomēr neironu skaits ir līdzīgs kā suņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu