Pētījums: Zobu tīrīšana samazina risku saslimt ar rīkles vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka regulāra zobu tīrīšana par vienu piekto daļu samazina risku saslimt ar rīkles vēzi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cancer Research» vēstīts, ka smaganu slimība, ko izraisa baktērijas mutē, par 21% palielina rīkles vēža risku. Tomēr pagaidām nav īsti skaidrs, vai šo risku paaugstina tieši pašas baktērijas vai smaganu slimība.

Pētījums

Pētnieki uzskata, ka mutes higiēnas ievērošana, tīrot zobus divas reizes dienā un regulāri apmeklējot zobārstu, var labvēlīgi iespaidot ne tikai cilvēka zobu stāvokli, bet arī ļaut izvairīties no smaganu slimībām un pat rīkles vēža.

Rīkles vēzis ir astotais biežāk sastopamais un sestais nāvējošākais vēža veids pasaulē. Turklāt tas bieži tiek atklāts tikai tad, kad ir jau par vēlu.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, Ņujorkas universitātes pētnieki izanalizēja siekalu paraugus no 122 tūkstošiem cilvēku. 10 gadu laikā 106 no pētījuma dalībniekiem tika diagnosticēts rīkles vēzis, turklāt tiem cilvēkiem, kuri pienācīgi neievēroja mutes higiēnu un sirga ar smaganu kaitēm.

Pētnieki pierādīja, ka orālās higiēnas neievērošana var mutē likt rasties baktērijām, kas savukārt var novest pie smaganu slimībām, palielinot rīkles vēža risku par 21%.

«Mūsu veiktais pētījums parādīja, ka orālās mikrofloras izpēte var palīdzēt nonākt pie stratēģijām, lai novērstu vai vismaz laicīgi diagnosticētu rīkles vēzi,» komentēja pētījuma autors Džijungs Ans (Jiyoung Ahn).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu