Iespējams, mainīsies fiksētā interneta apmaksas modelis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Augot ātrgaitas fiksētā interneta pieslēgumu lietotāju skaitam un datu pārraides apjomiem, ar laiku būs jāmaina šī pakalpojuma apmaksas modelis, aizstājot fiksēto maksu par neierobežotu lietošanu, ko "Lattelecom" un citi tirgus dalībnieki patlaban piedāvā, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv'' teica ''Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

"Uzskatu, ka

telekomunikāciju industrija ar laiku atteiksies no fiksētiem tarifiem.

Mobiliem operatoriem jau patlaban fiksētie tarifi ir atkarīgi no patērētā datu apjoma, jo fiksētā maksa ir par datu apjomu līdz tik un tik megabaitiem vai gigabaitiem, un tad iestājas ātruma samazināšana," Gulbis teica.

"Biznesa modelis, kur ir fiksēts tarifs un neierobežots datu pārraides apjoms, neļauj investēt tīkla attīstībā. To visi saprot, jautājums ir, kurš pirmais aizies no fiksētās maksas modeļa?" sacīja "Lattelecom" vadītājs.

Gulbis skaidroja, ka apmaksas modeli varētu mainīt dažādos veidos, un fiksētā tīkla apstākļos tiem nav jākopē mobilo operatoru pieredze. "Varbūt jaunais apmaksas modelis nebūs piesaistīts datu apjomam, bet paredzēs dot priekšroku zināma veida datu pārraidei," viņš sacīja, minot video straumēšanu kā vienu pakalpojumu, par kuru varētu piemaksāt.

Patlaban "Lattelecom" piedāvā virkni fiksētas maksas komplektu, ar uzsvaru uz optiskā interneta, telefonijas un interaktīvas televīzijas kombinācijām, sākot no aptuveni 20 latiem mēnesī līdz 50 latiem mēnesī par pašu ātrāko, 500 megabitu sekundē (Mbps) optikas komplektu.

"Optika ir visstraujāk augošais "Lattelecom" pakalpojums. Patlaban ir 70 000 klientu.

Divu gadu griezumā optikai ir ļoti labs rezultāts. Pārklājums ir 370 000 mājsaimniecībām, bet uzskatu, ka lielāko daļu ar laiku aizpildīsim. Klientu apmierinātība ar optiku, pēc mūsu veiktajām aptaujām, ir visaugstākā no visiem pakalpojumiem un tai ir vismazākais atbirums," Gulbis teica.

Optiskā tīkla izbūvē kopš 2008.gada investēti ap 30 miljoni latu, informē "Lattelecom".

Jau ziņots, ka "Lattelecom" parakstījis līgumu ar Ķīnas telekomunikāciju sistēmu ražotāju "Huawei" par visa "Lattelecom" tīkla pāreju uz jaunu tā saukto platformu, kas visus "Lattelecom" pakalpojumus no 2017.gada sniegtu tikai un vienīgi ar interneta palīdzību. Jaunais tīkla veids izmanto "IP Multimedia Subsystem" (IMS) standartu, kur visi tīkla izmantošana veidi - balss sarunas, video skatīšanās, televīzija, u.c. tiks pārkodēti un pārraidīti kā interneta datu pakešu plūsmas. Tās šķiros un gala lietotājiem piegādās neliels skaits jaudīgu interneta maršrutētāju, aizstājot esošo "Lattelecom" centrāļu tīklu.

"Huawei" piedāvāto IMS sistēmu sāks testēt 2012.gada sākumā. Tās ieviešanas kopējās izmaksas nav publiskotas.

Vaicāts, vai pāreja uz jauna tipa ļoti sarežģītu sistēmu nav saistīti ar risku, ka šāda sistēma var piedzīvot neprognozējamas avārijas, kādas skārušas tā sauktās "mākoņdatošanas" pakalpojumu sniedzējus pasaulē, kā arī mobilo sakaru operators Latvijā un pasaulē, Gulbis sacīja, ka IMS piedāvāto jauno pakalpojumu ērtība un daudzveidība atsvērs niecīgu risku, ka sistēma reiz pa daudziem gadiem var "nobrukt".

"Komplicētām sistēmām ir jābūt arī pietiekami komplicētai aizsardzībai. Sistēmām ir jāstrādā dažādos apstākļos, tie var būt neprognozējami. Ir gadījumi, kad vienkārši nezina, kas notiek. Tas, ko paredz "Lattelecom" ir, ka šī IMS sistēma būs divās vietās, pilnīgi rezerves kopēta, ar visām ugunsdzēšanas sistēmām, kas visas ir dublētas, kā jau stratēģiskos infrastruktūras objektos, tostarp lielajos datu centros," Gulbis teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu