NATO veidos kiberaizsardzības ātrās reaģēšanas grupas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

NATO valstu aizsardzības ministri otrdienas vakarā vienojās veidot ātrās reaģēšanas grupas, lai aizsargātu aliansi pret kiberuzbrukumiem, no kuriem daudzos tiek vainota Ķīna.

«Mūsu šodien [otrdien] pieņemtā progresa ziņojumā mēs vienojāmies veidot ātrās reaģēšanas grupas, kas var palīdzēt aizsargāt pašas NATO sistēmas,» preses konferencē paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

Viņš piebilda, ka šīm «kiberaizsardzības spējām jābūt pilnīgi operatīvām līdz [šī gada] rudenim».

«Šī ir pirmā fāze. Otrajā fāzē vajadzētu izpētīt, kā alianse var reaģēt uz kiberuzbrukumam pakļautu dalībvalstu pieprasījumiem» tās aizsargāt, sacīja Rasmusens.

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka kiberdrošība - mūsdienīgu ieroču elektronisko informācijas sistēmu aizsardzība - vēl arvien ir visu 28 alianses dalībvalstu atbildība.

Viņš tomēr atzina, ka «šis ir nopietns izaicinājums .. [kuram] var būt postošas sekas,» un piebilda, ka NATO pērn pārcietusi vairāk nekā 2500 kiberuzbrukumu.

«Uzbrukums vienai dalībvalstij, ja ar to ātri netiek galā, var skart mūs visus,» sacīja Rasmusens.

Kiberdrošības jautājums ir galvenais darba kārtības jautājums aizsardzības ministru divu dienu sanāksmē NATO štābā Briselē.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels, kurš apmeklē NATO sanāksmi pirmoreiz kopš savas iecelšanas amatā, sestdien apsūdzēja Ķīnu kiberspiegošanā pret ASV. Apsūdzība izteikta pēc tam, kad ASV publicētā ziņojumā tika atrasti pierādījumi par plašu Ķīnas spiegošanas kampaņu pret ASV galvenajiem militāro pasūtījumu izpildītājiem un valdības aģentūrām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu