Izplatās bīstams un nepatīkams datorvīruss

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Šobrīd informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV redzeslokā nonācis kāds nepatīkams vīruss - «CTB Locker», kas šifrē datorā esošos failus. Tāpat atkal aktualizējies iepriekš zināmā policijas vīrusa paveids.

Lasītājs Gints rakstīja: «Datorā izlēca interesanta lapa, no kuras nevarēju iziet. Stāsts ir par to, ka, samaksājot 100 eiro, es atpērkos no bērnu pornogrāfijas izplatīšanai draudošas krimināllietas. Sanāk, ka no draudošajām 100 līdz 550 minimālajām mēnešalgām var izsprukt, nomaksājot 1/3 no vienas mēnešalgas. Domājams, ka šis ir jauns krāpšanas veids.»

Foto: TVNET lasītājs

Savukārt CERT.LV sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Svetlana Amberga TVNET skaidroja, ka šis ir jau zināmā «policijas vīrusa» paveids.

Šāds vīruss ar Valsts policijas atribūtiku Latvijā parādījās 2012.gadā.

Vairāk informācijas

Šāda veida vīrusi palaikam aktivizējas atkārtoti. Vīruss parāda uznirstošo logu ar tekstu labā latviešu valodā, un lietotājam tiek uzrādīta apsūdzība par nelegālu materiālu aplūkošanu, nelicencētas programmatūras lietošanu vai neatļautu darbību veikšanu.

Vīruss nobloķē lietotāja datoru, un tiek pieprasīts maksāt sodu, izmantojot PaySafe norēķinu sistēmu.

Lielākai ticamībai var tikt parādīta lietotāja IP adrese vai lietotāja fotogrāfija (ja datorā pieejama tīmekļa kamera).

«Ja dators inficēts ar policijas vīrusu, nekādā gadījumā nemaksājiet par tā atbloķēšanu, bet meklējiet palīdzību pie datorspeciālista, jo no šā vīrusa iespējams atbrīvoties,» speciāliste aicināja.

Jauns un nepatīkams vīruss

Viņa arī piebilda, ka šobrīd CERT.LV redzeslokā nonācis cits vīruss, kas ir daudz nepatīkamāks, - «CTB Locker».

Šis vīruss šifrē datorā esošos failus. CERT.LV aicina uzmanīties, atverot mēstuļu pielikumus. Inficētās mēstules izskatās kā automātiskās faksa sistēmas paziņojums.

Mēstules tēmas var būt dažādas, parasti tā ir īsa vēstule, noformēta kā paziņojums par faksa saņemšanu ar pielikumā pievienotu zip failu.

Nekādā gadījumā neatveriet pielikumu!
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu