Bez vecāku uzraudzības bērni tīmeklī ir visai pārgalvīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nekontrolētas bērnu darbības tīmeklī vecākiem Latvijā draud ar ievērojamas daļas finanšu un ierīcēs saglabāto svarīgo datu zaudējumu. Respondenti atzina*, ka gandrīz desmitā daļa bērnu bez atļaujas ir izdzēsusi svarīgus datus no ierīcēm, kas pieder viņu vecākiem. Turklāt vecāki var saņemt rēķinu par pirkumiem internetā, ko bērns ir veicis bez pieaugušo piekrišanas. Ar šādu situāciju pēdējā gada laikā ir saskārušies 4% mammu un tētu Latvijā.

Bērni saņem piekļuvi internetam pievienotām ierīcēm jau no triju gadu vecuma,

un vecākiem ir jādomā, kā panākt savu atvašu drošību digitālajā vidē. Kaspersky Lab pētījums liecina, ka vairāk nekā puse vecāku (52%) pārdzīvo par arvien pieaugošo tiešsaistes apdraudējumu skaitu, ar ko var sastapties viņu bērni. Turklāt 55% respondentu pauda bažas par to, ka bērniem internetā ir nekontrolēti pieejams nevēlams saturs, 41% — ka viņi var sazināties ar nepazīstamām un aizdomīgām personām, un tikpat daudzi (40%) — ka bērni internetā atklāj pārāk daudz personīgās informācijas par sevi.

Saskaņā ar Latvijas lietotāju aptauju* aptuveni 15% aptaujāto mammu un tētu pēdējā gada laikā ir saskārušies ar situāciju, kad viņu bērns internetā ir atradis nevēlamu saturu — materiālus, kas ir domāti tikai pieaugušajiem, kā arī saturu, kas ietver vardarbības ainas vai citus materiālus, kas nav paredzēti bērniem. Vēl vecāki Latvijā (7%) raizējas par to, ka viņu bērni dažādās tīmekļa vietnēs var brīvi sazināties ar svešiniekiem. Šāda pazīšanās no virtuālās vides var pāriet uz realitāti, savukārt tas var izraisīt nopietnākas sekas un nepatikšanas, no kurām bērniem dažkārt mēdz būt grūti atgūties.

Kaspersky Lab vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis norāda, ka mūsdienās bērni ir nešķirami no interneta. «Bērni mēdz atrasties tīmeklī ārpus pieaugušo redzesloka, tāpēc vecāki bieži nezina, ko viņu atvases dara internetā,» saka Šteinmanis un piebilst, ka dažādi drošības risinājumi dod vecākiem vairāk iespēju aizsargāt un orientēt bērnus tīmeklī, kā arī palīdz izveidot uzticības pilnu dialogu ar bērnu. Tomēr līdztekus aizsardzības risinājumu izmantošanai viņaprāt bērniem ir jāpastāsta par iespējamajiem apdraudējumiem, lai padarītu viņu tiešsaistē pavadīto laiku pēc iespējas drošāku.

* Pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2015. gada septembrī pētījumu ir veikusi aģentūra A. W. Olsen & Partners. Aptaujā piedalījās 1 200 respondentu no Baltijas valstīm — Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu