Krievija noliedz saistību ar kiberuzbrukumu «Yahoo»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kremlis ceturtdien noliedzis, ka Krievija būtu iesaistīta kiberuzbrukumos ASV interneta pārlūka kompānijai «Yahoo».

Savienotās Valstis trešdien izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) virsniekiem un diviem hakeriem par masveidīgu «Yahoo» e-pasta kontu uzlaušanu.

Hakeri uzlauzuši vismaz pusmiljonu «Yahoo» lietotāju e-pasta kontu, un starp cietušajiem uzņēmuma klientiem ir gan Krievijas, gan ASV amatpersonas, gan krievu žurnālisti, gan finanšu pakalpojumu sniedzēji, gan citu uzņēmumu darbinieki. Uzbrukumiem pakļauti arī diplomātu un militārpersonu konti.

«Yahoo» e-pasta kontu uzlaušana sākusies ne vēlāk kā 2014.gada sākumā un tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem kādas valsts organizētajiem kiberuzbrukumiem vēsturē. «Yahoo» e-pasta sistēmas kontu uzlaušana tika atklāta pagājušajā gadā.

ASV amatpersonas norādīja, ka iegūtā informācija izmantota gan finansiāla labuma gūšanai, gan spiegošanai.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs ceturtdien paziņoja, ka Krievija oficiāli nekad nav bijusi iesaistīta nekādās nelegālās aktivitātēs kibertelpā.

ASV varasiestādes jau iepriekš ir apsūdzējušas krievu, kā arī Ķīnas un Irānas valdību sponsorētus hakerus, taču šī ir pirmā reize, kad par kibernoziegumiem apsūdzētas arī Krievijas izlūkdienestu amatpersonas.

Apsūdzētie FDD virsnieki identificēti kā Dmitrijs Dokučajevs un Igors Suščins. Viņi uzbrukumu veikšanai nolīguši hakerus Karimu Baratovu un Alekseju Belanu, kurš dzimis Latvijā, bet tagad ir Krievijas pilsonis un rezidents.

22 gadus vecais Baratovs šonedēļ tika aizturēts Kanādā, pamatojoties uz ASV izdotu orderi.

ASV noskaidrojušas, ka 33 gadus vecais Dokučajevs bijis virsnieks FDD Informācijas drošības centrā, kuram uzticēta hakeru uzbrukumu izmeklēšana un kas ir ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) kontaktu punkts Maskavā jautājumos par kibernoziegumiem.

Viņš kopā ar savu priekšnieku Suščinu vadījis uzbrukumu «Yahoo».

Mediji vēstīja, ka Krievijas varasiestādes pagājušajā gadā Maskavā aizturējušas Dokučajevu aizdomās par valsts nodevību saistībā ar ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu