Latvija 35. vietā pasaulē informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvija šogad sasniegusi 35. vietu pasaulē informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) jomas attīstībā, liecina publiskotais jaunākais ANO Starptautiskās Telekomunikāciju savienības (ITU) pētījums.

Salīdzinājumā ar 2016. gadu Latvijas sniegums IKT reitingā uzlabojies par piecām vietām.

No Baltijas valstīm visaugstāk – 17. vietā – ierindota Igaunija, bet Lietuvai atvēlēta 41. vieta. Salīdzinājumā ar 2016. gadu Igaunija reitingā nokritusies par trīs vietām, bet Lietuva savu pozīciju nav mainījusi.

Ar pasaulē visaugstāko IKT attīstību var lepoties Islande, tai seko Dienvidkoreja un Šveice. Pirmajā desmitniekā ir arī Dānija, Lielbritānija, Honkonga, Nīderlande, Norvēģija, Luksemburga un Japāna.

ASV piešķirta 16. vietā, bet Krievijai – 45. vieta.

Visvājāk IKT joma attīstīta Čadā (174. vieta), Centrālāfrikas Republikā (175. vieta) un Eritrejā (176. vieta).

Šī gada pētījumā konstatēts, ka panākumi lietu interneta, lielo datu analizēšanas, mākoņdatošanas un mākslīgā intelekta jomā veicinās milzīgas inovācijas un būtiski pārveidos uzņēmējdarbību, valdības un sabiedrības, uzlabojot cilvēku dzīves visā pasaulē.

IKT attīstības indekss tiek aprēķināts, izmantojot virkni kritēriju, tostarp piekļuvi informācijas un sakaru tehnoloģijām, tādu mājsaimniecību īpatsvaru, kurās ir dators, kā arī iedzīvotāju datorprasmju līmeni.

Latvija ir ITU dalībvalsts kopš 1991. gada. ITU ir sakaru nozarē nozīmīgākā starptautiskā organizācija, kuras pieņemtie lēmumi ietekmē šīs jomas darbības principus katrā dalībvalstī. ITU darbojas trīs galvenajos sektoros – radio komunikācijas, telekomunikāciju standartizācija un telekomunikāciju attīstība. ITU kopumā ir 193 dalībvalstis un vairāki simti privātā sektora biedru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu