Autortiesību pārstāvjus priecē ST spriedums par datu nesējiem (144)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Autortiesību pārstāvjus priecē šīs dienas Satversmes tiesas (ST) spriedums, ar kuru Ministru kabineta noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību atzīti par neatbilstošiem Satversmei tiktāl, ciktāl tie neparedz autoriem tiesības saņemt atlīdzību par patlaban aktuālajiem nesējiem.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) valdes pārstāve un SIA «Mikrofona ieraksti» direktore Elita Mīlgrāve aģentūrai LETA pauda, ka ST spriedums ir optimāls, ieskaitot to, ka nav iespējas piedzīt zaudējumus, kas autoriem radušies šo sešu līdz septiņu gadu laikā.

«Esam gandarīti, ka lēmums ir mums pozitīvs. Tāpat esam priecīgi, ka ir nolikts termiņš, līdz kuram jautājums ir jāatrisina, paredzot, ka līdz 1.novembrim visām lietām jābūt skaidrām. Tiesa ir pateikusi, ka ir jārīkojas nekavējoties. Mums vienīgi ir žēl, ka iznāca iet pret valsti un pret Kultūras ministriju, no kuras gaidījām tieši mūsu tiesību aizstāvību. Kultūras ministrijai vajadzēja būt autoru un izpildītāju pusē, nevis izmantotāju pusē,» sacīja Mīlgrāve.

Ar tiesas spriedumu ir apmierināta arī biedrība «Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA), vēstīja AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Briģis.

AKKA/LAA prezidente Māra Zālīte akcentēja, ka ST spriedums nav apšaubāms un autori var paust gandarījumu par šodien pasludināto spriedumu. Spriedums var kalpot kā signāls tam, ka nedrīkst pieļaut, ka tehnoloģiskā attīstība aizsteidzas priekšā autora tiesībām arī nākotnē.

ST spriedumā norādījusi, ka Ministru kabinetam ir pienākums sekot tehnoloģiju attīstībai un pilnveidot apstrīdētajās normās ietverto nesēju un iekārtu sarakstu. No šādas norādes izriet arī autoru tiesības prasīt nesēja atlīdzības piemērošanu visiem tiem jaunajiem datu nesējiem un reproducēšanai paredzētajām iekārtām, kas patlaban nav iekļautas Ministru kabineta noteikumos. Atbilstoši ST lēmumam Ministru kabinetam noteikumos ir jāveic grozījumi līdz šā gada 1.novembrim, proti, tie jāpapildina ar visiem aktuālajiem nesējiem, kuri tiek izmantoti ar autortiesībām aizsargāto darbu reproducēšanai. Ministru kabinetam jānosaka arī atlīdzības apmērs, kas iekasējams no katra nesēja.

Mīlgrāve skaidroja, ka vairāku gadu garumā notikušas diskusijas un sarunas par tarifiem, ko piemērot datu nesējiem. Šāda sistēma darbojas visā Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, līdz ar to Latvijai nekas no jauna nav jāizgudro, vienkārši ir jāatrod optimālā versija.

«Pilsoņi var būt gandarīti, ka ir šāds tiesas lēmums, jo tas nozīmē, ka valsts turpinās uzņemties cilvēku vietā nomaksāt kompensāciju, ļaujot cilvēkam izgatavot kopiju. Katram ir tiesības izgatavot sev vienu kopiju no legāli iegādāta nesēja,» atklāja LaIPA pārstāve.

Viņa skaidroja, ka datu nesējiem piemērojamā nodeva nebūs tik liela, lai tā būtiski sadārdzinātu, piemēram, mobilo telefonu. Piemērotā nodeva vienmēr bijusi simboliska salīdzinājumā ar to, ko autori un izpildītāji saņem no legāli pārdota diska vai DVD, kuru var lejupielādēt.

AKKA/LAA vērš uzmanību uz to, ka ST spriedumā ņemti vērā nesenie Eiropas Savienības Tiesas spriedumi «Padawan», kā arī spriedums ir konsekvents attiecībā uz citu valstu jaunāko tiesu praksi līdzīgās lietās, turpināta kaimiņvalstu likumdošanas tendence, proti, nesenās Lietuvas Autortiesību likuma izmaiņas. Autortiesību organizācija ir gandarīta, ka ir atzīts likumdevēja pienākums sekot tehnoloģiskajai tukšo nesēju attīstībai un Ministru kabineta noteikumi jāpārskata atbilstoši tehnoloģijas attīstības tendencēm.

Komentāri (144)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu