Par nelegālu datorprogrammu lietošanu 43 kriminālprocesi (128)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/rascal

Latvijā šā gada pirmajā pusgadā par nelicencētu datorprogrammu lietošanu ierosināti 43 kriminālprocesi, pavēstīja starptautiskās programmatūras nozares asociācijas «Business Software Alliance» (BSA) pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Viņa informēja, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos Valsts policija sadarbībā ar BSA un Latvijas autortiesību aizsardzības biedrību «Datorprogrammu autortiesību apvienība» ik nedēļu izlases kārtībā veikusi 10 līdz 15 datorprogrammu legalitātes pārbaužu uzņēmumu birojos gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Kopumā ierosināti 43 kriminālprocesi pret tā sauktajiem gala lietotājiem – uzņēmumiem un organizācijām, kuras savā saimnieciskajā darbībā izmanto prettiesiski lejupielādētas no interneta vai nelikumīgi iegādātas datorprogrammas. Šādās situācijās atbilstoši likumam lietas tiek ierosinātas pret uzņēmumu vai organizāciju vadītajiem. Datorprogrammu ražotāji no šiem uzņēmumiem pieprasījuši kompensācijas par nodarītajiem zaudējumiem gandrīz 265 tūkstošu latu apmērā.

Pēc Veikšas teiktā, 19 no uzsāktajiem kriminālprocesiem ir izbeigti, noslēdzot izlīgumu un samaksājot kompensāciju cietušajiem vairāk nekā 33 tūkstošu latu apmērā. Pārējo lietu izskatīšana šobrīd turpinās.

BSA pilnvarotā pārstāve Latvijā atzina, ka, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, šogad nedaudz ir pieaudzis ierosināto kriminālprocesu skaits. «Kopumā situācija ir samērā stabila, tomēr vēl ir daudz jāstrādā, lai sasniegtu uzlabojumu nelegālo datorprogrammu izskaušanā. Tāpēc ir nepieciešama saskaņota un aktīva rīcība gan sabiedrības izglītošanā, gan pārkāpumu atklāšanā, gan pārkāpēju sodīšanā. Arī valsts institūcijām vajadzētu izrādīt lielāku ieinteresētību intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības uzlabošanā,» pavēstīja Veikša, vienlaikus paužot gandarījumu par izveidojušos sadarbību ar Valsts policiju datorprogrammu legalitātes pārbaužu veikšanā, kā arī par Ģenerālprokuratūras nopietno attieksmi pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu lietām.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko savukārt norādīja, ka policijas pašmērķis nav noķert pēc iespējas vairāk pārkāpēju, bet gan mazināt nodarīto kaitējumu, kas saistīts ar autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu. «Kaut gan izpratne par programmnodrošinājuma legalitātes nozīmi kopumā uzlabojas, tomēr darba šajā jomā joprojām ir daudz,» viņš atzina.

Pārbaudot pētījuma «Noslēpumainais pircējs» rezultātus, policija šogad veikusi kontrolpirkumus divos datoru veikalos un konstatēja, ka to darbinieki piedāvā datoru pircējiem instalēt nelikumīgas datorprogrammas. Saskaņā ar veiktajiem kontrolpirkumiem tika ierosināti divi kriminālprocesi, no kuriem viens beidzās ar izlīgumu, vainīgajai personai samaksājot pilnu nelikumīgi instalēto datorprogrammu cenu 2367 latu apmērā, kas ļāva izvairīties no kriminālprocesa turpināšanas. Otrs kriminālprocess 3810 latu apmērā vēl joprojām turpinās.

Pēc BSA pārstāves sniegtās informācijas, apelācijas instancē šobrīd turpinās divu lietu par datorprogrammu nelikumīgu izplatīšanu izskatīšana. Viens no apsūdzētajiem ir kāds Tukuma iedzīvotājs, kurš izvietoja sludinājumus interneta portālos par datoru remontu, apkopi un arī programmu instalēšanu. Kontrolpirkuma rezultātā apsūdzētais tika pieķerts nodarījuma vietā ar lietiskajiem pierādījumiem. «Lai gan tiesas laikā šis darbonis izlikās par bezdarbnieku, kurš nespēj samaksāt soda naudu un advokāta pakalpojumus, tomēr pēc tiesas sprieduma saņemšanas atrada gan spēku, gan līdzekļus sprieduma pārsūdzēšanai,» sacīja Veikša. Otrs gadījums saistīts ar datorprogrammu prettiesisku izplatīšanu, izmantojot starptautiskos izsoļu tīklus internetā, nelegālo tirdzniecību veicot īpaši lielos apmēros.

Veikša arī sacīja, ka šā gada pirmajā pusē ir uzsākta aktīva pretdarbība internetā pieejamajām nelegālajām datorprogrammām. Kopējā summa, kuru datorprogrammu ražotāji pieteikuši interneta kanālam «Torrenti», ir gandrīz divi miljoni latu.

BSA dati liecina, ka 2011.gadā datorpirātisma radītie zaudējumi Latvijā sasniedza 23 miljonus eiro (16,2 miljonus latu).

BSA ir vadošā organizācija pasaulē programmatūras industrijas interešu pārstāvniecībai. Starp tās biedriem ir gandrīz 100 globālu uzņēmumu, kuri ik gadu investē miljardus dolāru dažādu programmatūras risinājumu izveidē.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu