Tikai puse interneta lietotāju ģimenēs pārrunā drošības jautājumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Phovoir/ScanPix

Aptuveni puse interneta lietotāju - 52% - ģimenēs pārrunā datora lietošanas un datu aizsardzības jautājumus, kaut arī zināšanu līmeņa pašvērtējums vecuma grupās būtiski atšķiras, un sarunas ģimenēs varētu būt nozīmīgs informācijas avots.

Kā liecina šā gada jūnijā SKDS veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, vecumā līdz 24 gadiem 33% aptaujas dalībnieku ir norādījuši, ka ģimenē tiek pārrunāti datora un interneta lietošanas drošības jautājumi. Pieaugot respondentu vecumam, tiek norādīts, ka sarunas ģimenē notiek biežāk, līdz aptaujas dalībnieki virs 45 gadu vecuma jau 60% gadījumu norāda, ka par šiem jautājumiem tiek runāts ģimenes lokā.

Taču saruna ģimenes locekļu starpā varētu būt būtisks informācijas avots par datora un datu drošības, kā arī drošas interneta lietošanas jautājumiem, atgādina Latvijas Komercbanku asociācija. Turklāt šajā gadījumā saruna ģimenē ne vienmēr nozīmē klasisko «vecāki māca bērnus» - nereti tieši bērni un jaunieši var sniegt vērtīgus padomus gan vecvecākiem, gan arī vecākiem.

«Jo vairāk mēs ģimenē runāsim par drošību internetā, jo pasargātāki būsim, bet īpaši svarīgi ir apzināties, ka par savu drošību ir atbildīgs katrs pats,» norāda Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente.

Pētījumā jautājumā par zināšanu pašvērtējumu tieši gados jaunākie respondenti vecumā līdz 24 gadiem un vecumā līdz 34 gadiem savas zināšanas par drošības pamatprincipiem, lietojot datoru un internetu, attiecīgi 76% un 65% atzina par labām vai ļoti labām. Savukārt vecākā paaudze bija piesardzīga, savas zināšanas kā labas un ļoti labas vecumā virs 55 gadiem vērtējot tikai 30% gadījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu