Eiropā vēršas plašumā konsolidācija IKT nozarē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropā, tostarp Baltijas valstīs, vēršas plašumā konsolidācija informācijas un komunikāciju (IKT) nozarē, un drīzumā ir gaidāmi jauni apvienošanās un pārņemšanas (M&A) darījumi, kas tuvākajos desmit gados, visticamāk, kardināli izmainīs šo sadrumstaloto industriju, prognozē Latvijas un ārvalstu eksperti.

Pēc ietekmīgās informācijas aģentūras "Bloomberg" datiem, globālā mērogā pēdējos 12 mēnešos telekomunikāciju nozarē vien ir paziņots par noslēgtiem M&A darījumiem par kopējo summu 200 miljardi ASV dolāru (150 miljardi eiro), tostarp Eiropā šī summa sasniedz 38 miljardus ASV dolāru (28,5 miljardi latu). Eiropā pēdējā gada laikā lielākais noslēgtais M&A darījums IT sfērā ir transakcija, kurā starptautiskais kabeļtelevīzijas biznesa operators "Liberty Global" iegādājās Lielbritānijas kabeļtelevīzijas un interneta pakalpojumu sniedzēju "Virgin Media" par 16 miljardiem ASV dolāru (12 miljardiem eiro). Viens no nesenākajiem darījumiem ir pirms vairākiem mēnešiem noslēgtā transakcija, kurā pasaulē otrs lielākais bezvadu operators "Vodafone" par 7,2 miljardiem eiro pārpirka Spānijas kabeļoperatoru "Grupo Corporativo Ono SA", lai stiprinātu savu platjoslas interneta biznesu.

"Latvija šajā ziņā iet kopsolī ar Eiropu. Konsolidācijas procesi mūsu valsts IKT nozarē rit pilnā sparā. Uzņēmumu apvienošanās un investoru piesaiste dod iespēju panākt būtiskus sinerģijas efektus, apvienojot pieredzi un inovatīvu risinājumus. Tas savukārt ļauj radīt augstākas kvalitātes tehnoloģiju pakalpojumus plašākā klāstā," komentēja LATNET vadītājs Vladislavs Gurmans.

LATNET vadītājs Vladislavs Gurmans
LATNET vadītājs Vladislavs Gurmans Foto: Publicitātes foto

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā viens no Latvijas interneta pionieriem LATNET un telekomunikāciju un IT ārpakalpojumu uzņēmums "Stream Networks" paziņoja par apvienošanās darījumā, pēc kura izveidojies otrs lielākais telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs korporatīvajā segmentā. Pēdējā pusgadā šis nav vienīgais darījums Latvijas IKT nozarē - nesen Norvēģijas uzņēmums «Visma» iegādājās Latvijas uzņēmumus «FMS» un «FMS Software», kas piedāvā lietojumprogrammatūru izstrādi.

Pozitīvi novērtējot šādus M&A darījumus, Latvijas Interneta asociācijas (LIA) vadītājs Viesturs Šeļmanovs-Plešs atzina, ka no infrastruktūras un pakalpojumu sniedzēju apvienošanās ieguvēji būs klienti.

"Jau pašlaik teju ikviena uzņēmuma darbība un biznesa pārvaldība notiek, izmantojot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas. Procesu, programmatūras, pakalpojumu un citu virtuālo risinājumu kombinēta pieejamība dod iespēju pirkt, pārdot un paplašināties neatkarīgi no biroja vai ražotnes fiziskās atrašanās vietas," uzsvēra Šeļmanovs-Plešs.

Audita, revīzijas, nodokļu un konsultāciju pakalpojumu uzņēmuma "KPMG Baltics" nesen publiskots pētījums liecina, ka Baltijas valstīs 2014.gada pirmajā pusgadā kopumā ir noslēgti 70 M&A darījumu, bet transakciju skaits īpaši spraigi audzis tehnoloģiju sektorā, kas devis 25% no visiem darījumiem.

Visā Eiropā, tai skaitā Baltijā, telekomunikāciju uzņēmumi jau veikuši vai gatavo pārņemšanas darījumus nolūkā vairot konkurētspēju. 28 Eiropas Savienības valstīs patlaban darbojas simtiem telekomunikāciju operatoru uzņēmumu - tik liela tirgus fragmentācija liedz veikt pienācīgas investīcijas jaunos tehnoloģiskajos risinājumos, kas savukārt kavē bloka kopējās konkurētspējas pieaugumu globālajā IT arēnā.

"Konsolidācija Eiropā uzņems apgriezienus. Mēs esam pārliecināti, ka tas ir nenovēršami," Francijas telekomunikāciju giganta "Orange" šefa Stefana Rišāra teikto citē ietekmīgā laikraksta "Wall Street Journal" interneta izdevums. Jāmin, ka konsolidāciju nozarē stiprina starujā tehnoloģiskā attīstība, ASV tīklu iekārtu ražotāja "Cisco" vadītājs Džons Čeimberss norāda, ka pašlaik tehnoloģijas pasaulē attīstās divreiz straujāk nekā pirms trim gadiem. "Tuvākajā desmitgadē mēs pieredzēsim neiedomājamu konsolidāciju visā IT industrijā".

Ejot kopsolī ar tendencēm visā Eiropā, arī Latvijā ir vērojami konsolidācijas procesi IKT jomā, kas sniegs būtiskus ieguvumus gan pašiem uzņēmumiem, gan to klientiem - LATNET un "Stream Networks" apvienošanās ir tam apliecinājums.

«Apvienojot labāko no abiem uzņēmumiem, ir izveidots nozīmīgs spēlētājs Baltijas IKT nozarē. Jau tuvākajā laikā plānojam esošajiem un potenciālajiem klientiem piedāvāt jaunus pakalpojumus līdztekus jau esošajiem," komentēja "Stream Networks" valdes priekšsēdētājs Edgars Ricevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu