Jauna tipa telefonu baterijas varētu uzlādēt minūtes laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu zinātnieki apgalvo, ka ir panākuši ievērojamu progresu efektīvāku, drošāku, videi draudzīgāku bateriju tehnoloģiju izstrādē.

Pētnieki Stenfordas universitātē ir izstrādājuši jauna tipa alumīnija baterijas, kas viedtelefonos un klēpjdatoros perspektīvā varētu aizstāt līdz šim izmantotos litija jonu analogus, par ko jaunie bateriju prototipi ir ievērojami pārāki. Viens no parametriem, kurā izpaužas alumīnija bateriju pārākums, ir uzlādes laiks; piemēram, viedtelefonu varētu uzlādēt vien minūtes laikā. Tāpat alumīnija prototipi ir drošāki nekā litija jonu baterijas, kas atsevišķos gadījumos mēdz uzliesmot. Pēc pētnieku teiktā, alumīnija baterijas gadījumā šāds risks nerastos pat tad, ja baterijā izurbtu caurumu, raksta TheGuardian.com.

Stenfordas universitātes ķīmijas profesors Hongjē Dai jaunākos pētniecības rezultātus ir aprakstījis žurnālā Nature, kur tos dēvē par ievērojamu progresu, ja salīdzina ar visiem līdzšinējiem sasniegumiem alumīnija bateriju jomā.

«Mēs esam izstrādājuši lādējamu alumīnija bateriju, kas varētu aizstāt esošās enerģijas uzkrāšanas ierīces, piemēram, Alkaline baterijas, kas ir ļoti kaitīgas videi, un litija jonu baterijas, kas mēdz uzliesmot. Mūsu baterija neuzliesmotu pat tad, ja tajā ieurbtu,» raksta Dai un atzīmē, ka, piemēram, ASV aviokompānijas Delta un United vairs nepārvadā litija jonu baterijas lielos apjomos tieši drošības apsvērumu dēļ. «Miljoniem patērētāju izmanto 1,5 voltu AA un AAA tipa baterijas. Mūsu lādējamās baterijas ģenerē 2 voltu spriegumu. Tas ir vairāk, nekā citiem izdevies sasniegt ar alumīnija baterijām,» piebilst profesors.

Tāpat būtiski, ka alumīnija baterijām, vismaz to prototipiem, raksturīgs ilgāks mūžs; tie bez kapacitātes zaudēšanas spējot izturēt 7500 uzlādes ciklus. Salīdzinājumam iepriekšējās alumīnija baterijas spējušas izturēt vien 100 uzlādes ciklus, savukārt mūsdienu litija jonu bateriju vidējais kalpošanas laiks ir aptuveni 1000 uzlādes ciklu.

Alumīnija baterijām ir vēl kāda priekšrocība. «Vēl viena īpatnība ir šāda tipa bateriju lokanums. To var locīt un saliekt, tādējādi alumīnija baterijas varētu tikt lietotas salokāmo elektronisko gadžetu ražošanā. Alumīnijs arī ir lētāks nekā litijs,» piezīmē pētījuma līdzautors Mings Gongs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu