Datori spēlētājiem – vēsture no 1950. līdz 2015. gadam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēdējo divu gadu laikā datori spēlētājiem piedzīvo renesansi. Aizvien jauni, jaudīgākas un labāk aprīkotas ierīces nonāk veikalu plauktos un vilina ar agresīvu izskatu un attīstītu funkcionalitāti. Tomēr šo spēļu un datoru sākums nebija tik krāsains. Viss notika amerikāņu zinātniskajās iestādēs, līdzīgi jaunu atombumbu plāniem. To izstrādāšanā bieži piedalījās precīzi tie paši zinātnieki.

Analogais laikmets

1947: Alans Turings, tas pats, kurš izstrādāja vairākas kodu uzlaušanas metodes un uzlaboja tā dēvēto poļu bumbas metodi, kā arī uzbūvēja elektromehānisku iekārtu Enigmas šifra uzlaušanai, raksta teorētiskos pieņēmumus pirmās datoru spēles - šaha radīšanai. Tajā laikā šī ideja netika realizēta praksē.

1950: Tiek radīta pirmā publiski pieejamā datoru spēle krustiņš un nullīte. Dr Jžozefs Keitss izstrādā teorētisko modeli un pēc tam būvē speciālu datoru Bertie the Brain (no angļu SmadzenesBērtijs), kas spēj komunicēt ar spēlētāju ar elektronisko lampu iedegšanas un nodzēšanas palīdzību. Dators (4 metrus augsts metāla skapis) 2 nedēļas tiek publiski demonstrēts izstādē, kur pie tā veidojas garas rindas, lai pārbaudītu, vai tas ir spējīgs uzvarēt spēlē cilvēku.

Infografiks

1952: Grafisko interfeisu ieviešana. Spēle ir tā pati - krustiņš un nullīte -, bet tās darbināšanai grafiskā versijā tiek izmantots akadēmiskais dators EDSAC, kam ir 0,5 MHz frekvence un 1kb operatīvā atmiņa.

1958: Tiek ieviests animēts attēls, kura parādīšanai izmanto osciloskopa ekrānu, kas pieslēgts pie analogā datora. Vairākspēlētāju tipa spēli Tennis for two var spēlēt vienlaikus divi cilvēki. Tās autors, inženieris Viljams Higinbotams, ir no zinātnieku komandas, kura radīja pirmo atombumbu.

Digitālais laikmets

1962: Grafisko interfeisu attīstība veicina aizvien jaunu, sarežģītāku nosaukumu veidošanos. Kārtējais spēļu attīstības pavērsiens ir Spacewar! Pirmā no iekārtas neatkarīga spēle. Īsā laikā tā izplatās ASV augstākajās mācību iestādēs. Tās iedarbināšanai izmantots dators PDP-1 ar frekvenci 0,2 MHz, kas maksāja 120 000 USD (ņemot vērā inflāciju – gandrīz 1 miljons USD 2015 gadā).

1968: Ralfs Bērs, «video tēvs», iesniedz patentē video konsoli, kas kalpo spēļu iedarbināšanai. Patentu nopirka 1973.gadā firma Magnavox un izmantoja jaunu spēļu iekārtu projektēšanai un licenču pārdošanai citiem video spēļu ražotājiem.

Jaunas industrijas dzimšana

Līdz pat septiņdesmito gadu sākumam datoru spēles bija jaunums, ko rādīja ļoti ierobežotai sabiedrībai – cilvēkiem ar tehnisko izglītību, kuriem bija piekļuve datoriem. Praktiski tās izmantoja zinātniskajās iestādēs un lielās korporācijās, kuras varēja atļauties datora pirkšanu.

Viss mainījās ar pirmo spēļu automātu parādīšanos un žetoniem.

1971: Pirmais komerciāli pārdotais spēļu automāts ir Computer Space. Neilgi pēc tā Atari parāda savu automātu ar populāro nosaukumu Pong. Iekārtas ātri iegūst komerciālus panākumus un veicina tālāko datoru spēļu industrijas popularizāciju un attīstību.

1972: Magnavox izlaiž pirmo mājas video konsoli – Odyssey. Šī uzlabotā ierīce pieslēdzama pie televizora un spēj darbināt 12 dažādas spēles ar Ping-Pongu priekšgalā. Konsole maksā 99 USD (2015.gadā, inflāciju rēķinot, būtu 600 USD).

1975: Atari savu mājas konsoli izlaiž trīs gadus pēc Magnavox. Neskatoties uz to, tai ir lieli panākumi tirgū. Atari ātri iegūst panākumus ar savu kvalitāti, par ko šīs firmas programmētāji saņem korporatīvo džakuzi.

1977: Palielinās Atari dominance tirgū. Modelis 2600 ļauj apmainīt kārtridžu.

1978: Magnavox nepamet nozari. Gadu pēc Atari 2600 izlaiž tā Odyssey2, pirmo konsoli, kas aprīkota ar 49 taustiņu klaviatūru.

1979: Četri Atari darbinieki dibina savu firmu Activision. Revolucionāra pieeja spēļu rakstīšanā bez iekārtu radīšanas to iedarbināšanai. Pirmais nosaukums radīts uz Atari 2600.

Konsoļu zelta laikmets

1980: Japāņu firma Namco prezentē savu spēli Puck-Man. Baidoties, ka Amerikas tirgū nosaukums tiks mainīts uz aizskarošu, maina nosaukumu uz Pac-Man. Par lielajiem panākumiem spēle parādā savam varonim – pirmajam animētajam spēlētāja tēlam uz ekrāna.

Tajā pašā laikā izplatās mājas datori, par ko jāpateicas iekārtu cenu kritumam. Pirmais dators Sinclair ZX80, kura cena bija mazāka par 200 USD (virs 600 USD pēc inflācijas pārrēķina).

1982: Commodore 64 pirmizrāde. Dators, kaut arī dārgāks un mazāk jaudīgs par ZX Spectrum, ir aprīkots ar uzlabotu grafisko attēlu un skaņu, kas ļoti veicina spēļu attīstību.

1983: Intel izlaiž pirmo grafisko noformējumu, kas ļauj rādīt attēlu 8-bitu krāsainā paletē ar 256x256 pikseļu izšķirtspēju un 1000 USD cenu.

1986: Jaunas konsoles Nintendo NES pirmizrāde: 8-bitu grafika, uzlabota skaņa un ātrāka spēļu ielādēšana. Tajā pašā laikā Sega prezentē konkurējošu konsoli SMS, kas aprīkota ar 3D brillēm. Neskatoties uz to, panākumi tirgū pieder NES.

1987: Tirgū ienāk C64 pēctecis Amiga 500. Pateicoties jaudīgajām komponentēm, tā ātri kļūst par ļoti populāru ierīci. A 500 aprīkots ar diskešu lasītāju, kas ir lētāks par kārtridžu. Vairāk nekā 50 000 spēļu tika radītas, domājot par Amigo 500.

1989: Nintendo izlaiž pārnēsājamu konsoli Game-Boy.

3D laikmets

Neskatoties uz konsoļu attīstību un labāku piemērošanos spēļu apkalpošanai ar vadības kontroliera palīdzību, datori uzrādīja tendences spēļu vidē. Konsoļu lietotāji deviņdesmito gadu sākumā tālāk bija ierobežoti ar 2D spēlēm, bet personālo datoru īpašnieki jau varēja baudīt Wolfenstein 3D.

1994: Pirmā Sony PlayStation paaudze pirmizrādes dienā tika pārdota 100 000 eksemplāros.

1996: Ātrs 3D spēļu skaita pieaugums un pieprasījums pēc jaudām paātrina procesoru attīstību, bet ne tikai. Firma 3dfx izlaiž savu pirmo kulta grafisko paātrinātāju Voodoo 1, kas pārņēma no datora 3D aprēķinu slodzi. Vienlaicīgi iznāk pirmā spēle Quake, kura pierāda, ka 3D paātrinājums rada neticamu atšķirību. Poligoni, dzīvi stāvi un līmeņi, ēnas un apgaismojums ir elpu aizraujoši.

1998: Voodoo 2 atstāj konkurentus (tai skaitā konsoles) tālu aizmugurē. Izšķirtspēja 800 x 600 (pat 1024 x 768 režīmā SLI) ļauj 3dfx nospraust jaunu ceļu vairākus gadus uz priekšu. Konkurence ir (pirmais GeForce 1999.gadā), taču nevar apdraudēt Voodoo dominanci.

2000: Otrā Sony PlayStation paaudze nosaka grafikas kvalitātes tendences, ko sniedza datori. Radusies pirmā konsole ar DVD lasītāju.

2001: Tirgū ienāk Xbox – pirmā konsole ar iebūvētu disku un HD ekrānu apkalpošanu.

Dzīšanās pēc gigaherciem

Gadsimtu mijā grafiskās kartes attīstās ātrāk par procesoriem. CPU (centrālais procesors) ir ar apmēram 1-1,3 GHz frekvenci.

2002: NVIDIA pārņem 3dfx un turpina jaunu grafisko karšu ražošanu, paaugstinot jaudu un grafikas ģenerēšanas kvalitāti.

2004: World of Warcraft pirmizrāde – vispopulārākā MMORPG tipa spēle. To 2011.gadā spēlē 11 miljoni cilvēku visā pasaulē.

2005: Pirmo divkodolu procesoru prezentē nevis Intel – tirgus potenciāls, bet konkurents AMD. Spēļu tirgum diviem kodoliem ir kolosāla nozīme, ņemot vērā tā laika Pentium IV, kuri nevarēja nodrošināt jaudu, kas bija nepieciešama grafiskajām sistēmām.

2006: PlayStation 3 iezīmēja jaunus trendus grafikas kvalitātē. Konsole, kas maksāja 600 USD, nodrošināja ievērojami augstāku grafikas kvalitāti nekā viens otrs dārgāks dators. Konsole ir ērta lietošanā. Nav nepieciešama spēļu instalēšana.

2008: NVIDIA prezentē GeForce GTX 8800 – begemotu, kuram ir 768 MB VRAM atmiņa un GPU ar 575 MHz. Varenā kartes jauda ļauj celt grafikas kvalitāti, kas pārsniedz augstāko izšķirtspēju. Parādās (antialiasing) kropļojumu novēršana (AA x 16), Motion Blur, asuma dziļums un spēles paliek aizvien reālākas.

Kronis virzās pie ... lietošanas ērtībām

No apmēram 2010.gada rodas aizvien jaudīgāki procesori un grafiskās kartes, kas vairs nevienu nepārsteidz. Grafikas kvalitāte paliek aizvien labāka, bet progress palēninās. Konsolēm palielinās lietošanas ērtības, un pārsvarā tām ir slēgtas platformas veids, kas ļauj pretoties izplatītajam pirātismam.

Spēļu tirgū attīstās nišas progammeru, stīmeru un YouTuberu veidā, kas pakāpeniski reāli iespaido datoru tirgu. Parādās spēlētājiem paredzēto piederumu kategorijas: peles, klaviatūras, austiņas, skaļrunīši, monitori. Attīstās arī datori, nodrošinot spēles skatīšanos tiešraidē.

2013: PlayStation 4 un Xbox One prezentācija – konsoles, kuras nav spējīgas nodrošināt grafikas kvalitāti, ko gaida spēlētāji. Jau prezentācijas momentā tās ir atpalikušas no personālajiem datoriem.

Tajā pašā laikā konsoļu spēles var lejuplādēt no Interneta, tādējādi pazūd lietošanas ērtības.

2014: Mobilo grafisko karšu GTX 9XXM prezentācija – varens jaudas lēciens mobilajās iekārtās.

2015: Datori spēlētājiem atšķiras ne tikai ar lielu jaudu, bet arī ar modernām dzesēšanas sistēmām, kā stacionārajā datorā Acer Predator G6, kurā, bez standarta ventilatoriem instalēts tunelis, kas rada piespiedu gaisa plūsmu korpusa iekšpusē.

Attīstībai tika pakļauti arī pārējās komponentes, tai skaitā monitori spēlētājiem.

2016+: Nākošajos gados varam sagaidīt spēlētāju ierīču tālāku attīstību, kuru mērķis vēl vairāk piesaistīt spēlētājus. VR (virtuālās realitātes) brilles, izliekti monitori, daudzkanālu austiņas. Visi šie jauninājumi vērsti, lai radītu klātbūtnes efektu spēļu pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu